tiistai 20. lokakuuta 2009

Taitelija Carolus Enckell:
Taiteen henkisyydestä


Carolus Enckell on yksi eturivin suomalaisen modernin kuvataiteen tekijöitä. Taidekoulutuksensa hän on saanut Vapaassa Taidekoulussa Unto Pusan, Sam Vannin sekä Tor Arnen oppilaana. Kirjoittajana Enckell on vaikuttanut mm. Taide-lehden päätoimittajana (1984-1990). Enckell on toiminut myös vuosikausia opettajana ja Vapaan Taidekoulun rehtorina (1987-1995) sekä vt. proffana Tukholman Kuninkaallisessa Taideakatemiassa (1996-1997). Hänen erityisen kiinnostuksensa kohteena on modernismin historia ja sen eri ilmiöt. Porin taidemuseo on julkaissut Enckellin kirjoituksia vuonna 2006 nimellä Taiteen kielet.

tiistai 13. lokakuuta 2009

FT, luonnonfilosofi
Tarja Kallio-Tamminen:
Mihin aine katosi?


Moderni fysiikka kulttuurin perusoletuksia murtamassa. Luonnonfilosofi Tarja Kallio-Tamminen on tarkastellut teoreettisen filosofian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan modernin fysiikan avaamaa uutta maailmankuvaa. Kulttuurissamme edelleen vahvasti läsnäoleva vanha mekanistis-deterministen tapa kuvata todellisuutta on riittämätön ja kehitysta vääristävä.

Väitöskirjan yleistajuisempi laitos on julkaistu nimellä: Kvanttilainen todellisuus, fysiikka ja filosofia maailmankuvan muovaajina (Gaudeamus, 2008)

tiistai 6. lokakuuta 2009

FT, paleontologi Suvi Viranta:
Ihminen suurpetona



Suvi Viranta on tehnyt väitöskirjansa sukupuuttoon kuolleen petoheimon Amphicyonidae taksonomiasta, fylogeniasta ja ekologiasta. Jatko-opinnoissa Yhdysvalloissa Viranta perehtyi nisäkäspetojen evoluutioon. Viranta toimii tällä hetkellä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan anatomianopettajana.

Päivän teemaan liittyy Tieteessä tapahtuu -lehden numerossa 3/2009 julkaistu Virannan teksti Ihmisen evoluutio osana petoyhteisöä. Klubin alustukseen liittyy läheisimmin hänen tutkimuksensa suurpetolajien jääkauden aikaisesta leviämisestä Afrikasta Euraasiaan.

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005