tiistai 23. helmikuuta 2010

Lehtori Mervi Kannelniemi:
Hilda Huntuvuoren ihmeellinen elämä

Englannin kielen lehtori Mervi Kannelniemi toimii parhaillaan viransijaisena vuonna 1894 perustetussa Päivölän kansanopistossa. Täällä Kannelniemi tutustui omana aikanaan yli 50 vuotta opiston johtokunnassa vaikuttaneeseen Hilda Huntuvuoreen. Huntuvuori oli syntynyt 1887 ja hän valmistui kansakoulunopettajaksi Jyväskylän seminaarista vuonna 1910. Opettajantoimensa ohella Huntuvuori oli intohimoinen historian harrastaja sekä tutkija. Suomen esihistoriaan liittyvät väitöskirjan esityöt kuitenkin tuhoutuivat Huntuvuoren koulun tulipalossa Sääksmäellä ja työ jäi kesken. Vai jäikö? Mervi Kannelniemen alustavat tutkimukset Huntuvuoren elämänvaiheisiin nostavat esiin monia avoimia kysymyksiä.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Toimittaja Erkki Hiltunen:
Mielikuva, kieli ja kuva

Tutkija ja toimittaja Erkki Hiltunen on vuosia perehtynyt ja selvittänyt kielen ja ajattelun rakenteita.

Hiltunen on ollut mukana norjalaisen tutkijan ja psykologin Frode J.Strömnesin työryhmässä, jossa on tarkasteltu indoeurooppalaisen ja suomalaisugrilaisen kielitaustan vaikutuksia maailmankuvaan ja ajattelun tapaan. Omassa maasamme elämän- ja tuotannon tapamme ovat peräisin pääosin indoeurooppalaisesta maailmasta. Varhaislapsuudessa omaksumamme ei-indoeurooppalainen kielemme synnyttää mielenkiintoisen jännitteen kohdatessaan koulu-, opiskelu- ja työelämäämme hallitsevan toisen perinteen.

--

Linkkejä:
Pasi Heikura: Ajattelurakennelmat kielten takana
Jaan Kaplinski: Toisina Euroopassa
Juhani Pallasmaa: Huomioita kodin fenomenologiasta

tiistai 9. helmikuuta 2010

FT Vesa Niskanen:
Sumea logiikka - uusi näkökulma
päättelyyn ja mallinnukseen

"Kun me tarkastelemme niin sanotun todellisuuden ilmiöitä, pyrimme kuvailemaan, ymmärtämään ja selittämään niitä etsimällä ilmiöille ominaisia säännönmukaisuuksia, perusrakenteita ja toimintaperiaatteita."

(Vesa A.Niskanen: Sumea logiikka - kirkasta älyä ja mallinnusta. WSOY 2003, s.6)

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005