keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Talvipäivänseisaus!



Markku af Heurlin

TÄNÄÄN 22.12. ON TALVIPÄIVÄN SEISAUS:

Tänä vuonna talvipäivän seisaus on tai oikeastaan oli kello 1:38. Silloin aurinko on matalimmillaan pohjoisella ja korkeimmillaan eteläisellä pallonpuoliskolla. Helsingissä aurinko nousee 9:24 ja laskee 15:13, Oulussa 10.29 ja 14.04. Rovaniemellä, napapiirillä periaatteessa aurinko ei nouse koko päivänä. Keskipäivällä aurinko on vain vajaan seitsemän asteen, noin kahden ojennetun kämmenenmitan päässä horisontista.

Tämä lyhin päivä, Helsingissä vajaat kuusi tuntia, kestää asiallisesti siinä viikon. Talvipäivänseisauksesta päivä alkaa pidetä; pimein aika on voitettu.

Sana Joulu tulee germaanisesta talvipäivänseisauksen juhlasta jul, jonka nimitys on mahdollisesti peräisin sanasta hjul, pyörä. Roomassa talvipäivän seisauksen juhla, 25. decembriusta oli dies Sol invictus, voittamattoman Auringon päivä. Ja siihenhän päivään sopi sitten sijoittaa Kristuksen syntymäjuhla, kun kristinuskosta tuli valtionuskonto 300-luvun lopulla.

Vielä maaliskuuhun 1753 Ruotsissa ja Suomessa noudatettiin juliaanista kalenteria eli vanhaa lukua. Se oli likimäärin 10 päivää todellisesta kalenterista jäljessä, ja siksi Pyhän Lucian päivä sijoittui itse asiassa talvipäivän seisauksen tietämille. Ja kun lumipeitekin tuli maahan yleensä Lucian päivän tietämillä, se oli hyvä aika pitää valon juhla.

Tapa alkoi Länsi-Göötanmaalla, maan vauraimmassa osassa joskus 1746-luvulla perhejuhlana, ja sitten vähitellen levisi, tämän vuosisadan alussa Suomeen Porvoon Högvallan ruotsinkielisen emäntäkoulun kautta. Ja vähitellen on levinnyt, ensin ruotsinkielisiin piireihin ja sitten lähes koko maahan, ainakin Etelä-Suomeen. Lucian-vaalissa äänestämällä pääsee tukemaan kansanterveystyötä.

Keskustelupalsoilla Lucia-juhlaa joskus arvostellaan kärkevästi. Enpä itse näe mitään pahaa siinä, että nätti pikkuporvaristyttö saa kerran elämässään olla talven kuningatar.

Suomalaisessa kalenterissa 13.12. on Seijan nimipäivä. Nimi tulee sanasta sees. Se sopii hyvin suomennokseksi Luciasta eli valoisasta. Nimi tulee latinan sanasta lux, valo

Auringonpylväs kuvassa näkyi Keravalla Lucian-päivänä 2004 aamulla. Ilmassa oli jäähilettä, ja näytti kuin enkeliparvi olisi lentänyt sen ohi. Minulla oli silloin Keravalla työmaa, ja nyt jo edesmennyt rakennusmestari Erkki Karumaa ryntäsi ulkoa taukotilaan, jossa olimme kahvilla: ”Kaverit. Tulkaa tsiigaamaan komeaa auringonnousua!”

Vuonna 1974, siis 36 vuotta sitten opiskelin syyslukukauden Grenoblen yliopistossa. Joulun vietin hiihtoretkellä siinä tunnin bussimatkan päässä kaupungista sijaitsevalla Vercoursin luonnonsuojelualueella. Aika jännittävää: Latu kulki jyrkänteen läheltä. Katselin korkealta jyrkänteeltä alas. Ylhäällä oli talvi ja lumen peittämät kuuset. Alhaalla syksy ja ruska.

Tapaninpäivänä palasin kaupunkiin, ja oli aivan kesäistä. Niin ja normaali työpäivä.

Vuoristohotellissa jouluillallisella seuranani oli muuan norjatar. Hän kertoi sen vuoden Nobel-juhlista. Fysiikan nobelisti oli amerikkalainen, joka oli opiskellut aikoinaan Ruotsissa. Kiitospuheessaan hän kertoi, miten syksyn myötä kaikki oli tullut pimeämmäksi ja pimeämmäksi. Sitten hän jatkoi ruotsiksi: ”Ja eräänä aamuna seisoi valkopukuinen kynttiläkruunulla koristautunut neito hänen huoneessaan”.

Tämä oli hänen tuleva puolisonsa.

Pääkuva: Markku af Heurlin. Pienempi kuva: Iris Olavinen, 22.12.2010.

____________________________________


Jouluaatto Otavassa.

Kuva: Tuula Heima-Tirkkonen


sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Klubilla keskiviikkona 15.12. klo 17.00. Ulkoasiainneuvos Hannu Halinen: SUOMEN ARKTINEN STRATEGIA


Keskiviikkona 15.12. syyskauden viimeisellä Klubilla maamme arktinen suurlähettiläs, ulkoasiainneuvos Hannu Halinen alustaa Suomen arktisesta strategiasta.


Ilmastonmuutoksen vauhdittama Pohjoisen jäämeren kiihtynyt sulaminen muuttaa pohjoisnavan ympäristön strategista asemaa ja merkitystä. Sulaminen avaa ovat kamppailulle alueen huomattavista luonnonvaroista ja uusien houkuttelevien meriteiden hallinasta.

Kesällä 2009 Suomen arktiseksi suurlähettilääksi nimitetty ulkoasiainneuvos Halinen on tehnyt pitkän uran diplomaattina ja oli viimeisellä ulkomaankomennuksellaan suurlähettiläänä Kairossa, Egyptissä. Halinen on hyvin perehtynyt myös lähi-idän kysymyksiin ja hän toimi vuosina 1995-99 YK:n ihmisoikeusraportoijana palestiinalaisalueilla. 2002-2005 hän toimi Itämerineuvoston siihteeristön päällikkönä Tukholmassa. Työ liittyi oleellisesti Paavo Lipposen aloitteesta EU:n tehtäviin liitettyyn Pohjoiseen ulottuvuuteen. Ulottuvuuden tehtäväkentässä etusijalla ovat EU:n ja Venäjän erityissuhteet. Alunperin Lipponen esitti myös arktisten alueiden kysymysten liittämistä Pohjoiseen ulottuvuuten, mutta ajatus ei vielä tuolloin mennyt läpi. Vuoden 2007 jälkeen arktisten alueiden kysymykset nousivat aivan uudella tavalla myös 1996 perustetun Arktisen neuvoston asialistalle, kun Pohjoisen jäämeren nopeasti etenevä sulaminen kävi ilmeiseksi. Arktisessa neuvostossa jäseninä ovat jäämeren rannikkovaltioiden eli Venäjän, Yhdysvaltain, Tanskan, Norjan ja Kanadan lisäksi edustettuina myös Ruotsi, Islanti sekä Suomi. Ulkoasiainneuvos Halisen näkemyksen mukaan eräänlaisena varhaisena lähtölaukauksena arktisten alueiden erityiskysymysten nousuun kansainvälisen politiikan asialistalle voidaan pitää Mihail Gorbatšovin 1987 Murmanskissa pitämää puhetta. Tuolloin Gorbatšov puhui Venäjän arktisten alueiden ongelmista ja alueen globaalista merkityksestä.


Tervetuloa.

torstai 2. joulukuuta 2010

Itsenäisyyspäivän juhla 6.12. klo 13.00-15.30 - Autonomiasta Euroopan unioniin.



Kriittinen Korkeakoulu ja Klubi yhdessä OK-opintokeskuksen kanssa järjestää juhlat!


Maanantai 6.12.2010 klo 13-15.30
Kansallissali, Aleksanterinkatu 44, 00100 Helsinki

Malja isänmaalle
Euroopan parlamentin jäsen Heidi Hautala

Jean Sibeliuksen ja Ilmari Hannikaisen lauluja:

mezzosopraano Essi Luttinen
pianisti Minna Pöllänen

Jean Sibelius: Demanten på marssnön, sanat J.J. Wecksell
Säf, säf, susa, sanat G.Fröging

Ilmari Hannikainen: Rauha, sanat Eino Leino

Juhlapuhe
Aidon Suomi-brändin aineksia - mitä annettavaa Suomella on Euroopassa?
emeritusprofessori Reijo Wilenius

Kirjailijan puheenvuoro
Totuus, kauneus ja vapaus
Janne Kortteinen

Chopin: Nocturne e-molli, Op.post.72. No.1
pianisti Minna Pöllänen

Viisi kuvaa Suomesta
kansanedustaja Pekka Haavisto

tarjoilua

Mustalaismusiikkia
viulisti Miritza Lundberg

Tilaisuuden juontaa Isa Merikallio

Tervetuloa
Vapaa pääsy

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005