torstai 22. maaliskuuta 2012

Klubilla ke. 28.3. klo 17.00 tj Isa Merikallio: Merkityksellinen elämä



Tutkija, toimitusjohtaja ja klubiaktivisti Isa Merikallio ja hänen vetämänsä yritys Redera on vuosien ajan tutkinut suomalaisten elämäntapoja sekä heidän kokemuksiaan työstä ja sen merkityksestä. Viimeisin tutkimus - Suomalaiset 2012 - julkaistiin vastikään.

- Nykyihmisellä on Suomessa pääsääntöisesti kaikki, mitä tarvitsemme ja aivan liikaa sitä, mitä haluamme. Kuitenkin voimme huonosti ja usein koemme ettemme saa elämältä kaipaamaamme. Työelämä on entistä vaativampaa mutta työmotivaatio ja jaksaminen ovat kateissa. Miksi niin monet nuoret syrjäytyvät? Työsuhteiden pituudet lyhenevät ja ihmissuhteet määräaikaistuvat. Yhä enemmän eletään virtuaalimaailmassa ja tässä hetkessä, mutta sellaisella tavalla, joka ei saa elämää tuntumaan merkitykselliseltä. Emmekö ole huolehtineen riittävästi fyysisestä kunnostamme ja sen myötä myös mielenterveydestämme? Mistä oikein on kysymys?

 ISA MERIKALLIO:  

Suomalainen tänään

(Tekstin lähteet: Rederan Suomalaiset –tutkimukset 2003-2012 ja Tilastokeskus)

2/3 suomalaisista kokee elävänsä elämäänsä korkeintaan keskinkertaisella energiatasolla. Matalin jaksamistaso on 26-35-vuotiailla. 32%:lla miehistä ja 14%:lla naisista yleismieliala ja toiveikkuus tulevaisuuden suhteen on matala. Työssä jaksamisen taso on myös laskenut. Yli 80% kokee, että työelämä on vaativampaa kuin aiemmin. Puolet suomalaisista miettii työnsä mielekkyyttä ja työmotivaation riittävyyttä viikoittain, sama määrä pohtii työpaikan vaihtoa vähintään kerran kuukaudessa. Mutta ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella: työsuhteiden kesto ja työpaikan vaihtonopeus on kiihtynyt huomattavasti 2000-luvulla. Juuri kukaan ei pysy samassa työpaikassa kymmentä vuotta. Usein syy on toki työpaikoissa, jotka tekevät jatkuvia muutoksia, mutta entistä useammin myös työntekijöissä, jotka etsivät jotakin parempaa. Työ ei ole antoisaa tai sillä ei ole riittävästi merkitystä. Yli puolet suomalaisista haaveileekin ”suuremmasta elämänmuutoksesta”. Tällaisia ovat esimerkiksi alan vaihto, maalle muutto tai oman kahvilan perustaminen, ei enää lottovoitto. Raha ei motivoi ihmisiä enää kuten 90-luvulla. Jos tarjotaan enemmän vastuuta ja enemmän palkkaa, entistä useampi valitsisi mieluummin vähemmän vastuuta ja vähemmän palkkaa – enemmän vapautta, rentoutta, joustoa ja omaa aikaa. Suomalaisella on kuitenkin vapaa-aikaa enemmän kuin koskaan aiemmin. Rahaa on käytettävissä enemmän kuin koskaan. Mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen on valtavasti, mutta emme kykene hyödyntämään niitä. Emme jaksa, energiat ovat vähissä. Entistä useampia nuoria työelämä ei innosta edes lähtöviivalle. Kymmeniä tuhansia nuoria on syrjäytynyt, he eivät opiskele eivätkä käy työssä. He elävät päivästä toiseen tehden mitä tässä hetkessä huvittaa, usein vanhempien kustannuksella. Pitkäjänteinen toiminta, kuten monivuotinen ammattiin opiskelu ja liikuntaharrastuksen eivät motivoi nuoria kuten ennen, sillä nuori on tottunut saamaan palkinnon ennen puurtamista, ”hetimullekaikkitännenyt”. Nuorten, etenkin nuorten miesten fyysinen kunto on laskenut dramaattisesti viime vuosina. Kaikista suomalaisista vain kolmannes harrastaa kuntoliikuntaa kolme kertaa viikossa tai useammin, yli kolmannes korkeintaan kerran viikossa. Puolet suomalaisista ei syö tuoreita vihanneksia päivittäin. Pidämme siis terveydestämme ja kunnostamme huonosti huolta, jolloin kokemus työelämän rasituksista ja vaativuudestakin on totta. Niinpä masennumme. Vuonna 2011 Suomessa oli lähes puoli miljoonaa masennuslääkkeiden käyttäjää. Masennuslääkkeiden käyttö on lisääntynyt 2005-2009 neljässä vuodessa lähes neljänneksen.

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Kevätpäivän tasaus tiistaina 20.3. klo 07,14


Kevätpäiväntasaus tänään tiistaina. Kuvan otti tasauksen päivänä Otto Olavinen.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Klubi 14.3. klo 17.00. Pertti Seppälä: TAOLAISUUS


Tuhansien pilvien ja virtojen keskellä elelee joutilas mies.
Päivät hän vaeltaa vihreillä vuorilla,
yönsä hän nukkuu jyrkänteen juurella.
Keväät ja syksyt kuluvat nopeasti,
mutta hänen mielensä on hiljainen,
vapaa tomun ja vaivan maailmasta.
Miten viihtyisää: olla tukeutumatta mihinkään,
tyynenä kuin syksyisen virran vedet

(Hanshan, Kylmä vuori. suom. Pertti Seppälä)


Keskiviikkona 14.3. vieraaksemme saapuu sinologi Pertti Seppälä. Istunnon aiheena taolaisuus.

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005