maanantai 15. huhtikuuta 2024

Poikkeusklubi 17.4.2024. Pauli Annala: Mestari Eckhart - kristinuskon filosofi

Keskiviikkona 17.4.2024 poikkeusklubi Ritarikadulla

 TT Pauli Annala: Mestari Eckhart - kristinuskon filosofi

Pauli Annala toimi pitkään Helsingin yliopiston Helsingin systemaattisen teologian, erityisesti dogmatiikan lehtorina.  Yliopistotoimen jälkeen Annala on perustanut retriittitoimintaaharjoittavan fransiskaanisen San Damianon osuuskunnan Porlammille  ja toimii myös paikan talonmiehenä. 

Annala on perehtynyt eritoten kristilliseen mystiikkaan sekä -filosofiaan, jonka edustajana alustuksen kohteemme Mestari Eckhart (1260 - 1328) on edelleenkin vaikutukseltaan merkittävä sekä teologien että filosofien piirissä. Täällä protestanttisessa Pohjolassa tosin jäänyt yksinkertaisemman dogmatiikan varjoon.  Pauli Annala on yhdessä Kai Pihlajamaan kanssa kääntänyt suomeksi viime vuonna ilmestyneen Mestari Eckhartin joulu - Neljä joulusaarnaa -teoksen https://studium.fi/uutuuskauppa

Eckhart-alustuksessaan Annala viittaa sakasalaiseen keskiajan tutkijaan nimeltä Kurt Flasch. 


Hänen tunnetaan Eckhart-tutkijoiden piirissä korostuksesta, jonka mukaan mestarimme pyrki ymmärtämään kristinuskoa ja sen uskontotuuksia "per rationes naturales philosophorum". Hänen edustamansa lähetysmistapa käy ilmi vuonna 2010 ilmestyneen Eckhart-monografian otsikosta – Meister Eckhart. Philosoph des Christentums.  Teos  ilmestyi 2015 myös englanniksi otsikolla Meister Eckhart. Philosopher of Christianity. 

https://www.academia.edu/24243225/Meister_Eckhart_Philosopher_of_Christianity_Kurt_Flasch_

Teokseen perehtymistä suositellaan.


keskiviikko 3. huhtikuuta 2024

Klubilla 3.4.2024: Emilia Palonen: Populismi ja demokratia


Keskiviikkona 3.4. klo 18 alkaen alustaa tutkija Emilia Palonen

Emilia Palonen on Valtio-opin vanhempi yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.
Palonen on erikoistunut populismin ja lähidemokratian kysymyksiin sekä kaupunki- ja kulttuuripolitiikkaan ja intellektuaaliseen historiaan. Palonen on myös kulttuuripolitiikan dosentti Jyväskylän yliopistossa . 
Palonen on väitellyt 2006 Essexin yliopistossa (PhD in Ideology and Discourse Analysis]. Väitös käsitteli käsitteli Unkaria ja sen poliittista kahtiajakoa. 

Oheisessa piirroksessa vuodelta 1889 tulkitaan 1800-luvun lopun populismin nosun syitä Yhdysvalloissa

Hän oli perustamassa merkittävää Politiikasta-verkkolehteä ja toimi sen ensimmäinen päätoimittajana. https://politiikasta.fi

Palonen oli Valtiotieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja (2018-2022)


t. JO

tiistai 19. maaliskuuta 2024

Markku af Heurlin: KEVÄTPÄIVÄNTASAUKSEN POSTILLA 2024


Doberain niemimaa

 

Kevätpäiväntasaus on tänä vuonna 20.03. klo 5.06  Suomen aikaa ja universaaliaikaa tarkemmin kello 03:06:21.

 

Aurinkoko siirtyy tällöin Oinaan merkkiin. Tähtitaivaalla Aurinko Kalojen (Pisces) tähtikuviossa, joten oikeastaan elämme Kalojen aikaa. Seuravaksi Auringon paikka kevätpäiväntasauksena siirtyy Vesimieheen. Aquarius , kreikaksi ΥδροχόοςHydrokhóos,. Vedenkantaja. 
 

Kalat ovat himmeä tähtikuvio eikä lainakaan niin raflaava kuin Vesimies. Joidenkin tulkintojen, mm. Carl Jungin, Pekka Ervastin sekä Jorma Elovaaran mukaan elämme jo Vesimiehen aikaa. The Age of Aquarius oli Hair-musikaalin vetävimpiä kappaleita..

 

Päiväntasauksina, maaliskuussa ja syykuussa päivä ja yö ovat kaikkialla maapallolla periaatteessa yhtä pitkiä, 12 tuntia. Ei tosin aivan. Valon taipumisen ja auringon yläreunan näkymisen vuoksi esim. Helsingissä päivä on puolisen tuntia yötä pidempi. Lähellä päiväntasaajaa ero on lyhyempi, ja pohjoisempana pidempi. 

 

Taivaanpallolla aurinko siirtyy  taivaan päivätasaajan – se on periaatteessa sama kuin Maan päiväntasaaja projisoituna taivaanpallolle -  yli eteläiseltä pohjoiselle pallonpuoliskolle. Pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa kevät ja eteläisellä syksy.  Etelänavalla alkaa pian kuusi kuukautta kestävä napayö, jolloin aurinko on koko päivän horisontin alapuolella.


Elämme karkausvuotta. Sen vuoksi kalenterissa  kevätpäiväntasaus siirtyy kalenterissa vuorokaudella edellisestä aiemmaksi.  Jos näin ei olisi, päivä olisi 21.3. 

Trooppinen vuosi, yksinkertaistettuna aika kevätpäiväntasauksesta seuraavaan on 365,2422 vuorokautta, likimäärin muuten 31,6 miljoonaa sekuntia. Sideerinen vuosi eli maan todellinen kiertoaika  Auringon ympäri on 365,2564 vuorokautta. Ero johtuu maan akselin hitaasta kiertymisestä, prekessiosta.

 

Papualla  

 

Aurinko ylittää taivaan päiväntasaajan kevätpäivän tasauksen hetkellä ja siirtyy eteläiseltä pohjoiselle taivaanpalon puoliskolle. Orionin vyö on muuten hyvin tarkalleen taivaan ekvaattorin alapuolella. Kevät- ja syyspäivän tasauksena aurinko on keskipäivällä suoraan zeniitissä. 
 

Tänään se on aivan ja absurdin tarkkaan ottaen on suoraan pään päällä päiväntasaajalla puolen päivän hetkellä pisteessä 13324’45’’ itäistä pituutta. Paikka onTyynellä merellä noin 100 kilometriä pohjoiseen Uuden Guinean luoteisimmasta kolkasta, Doberain niemimaasta. Aluetta kutsutan muotonsa vuoksi myös Linnunpääniemimaaksi (hollanniksi Vogelkoop). Lähin kaupunki on Manokwari, alkuaan brittiläinen laivastoasema ja kauppapaikka. Siellä on nykyään n. 110.000 asukasta.

 

Niemimaalla on ja sitä ympäröivässä meressä on hyvin monipuolinen eliöstö, osa vain alueella tavattavia. Näitä haittaavat ylilaidunnus ja laittomat hakkuut.

 

Uusi Guinea on pinta-alaltaan 786.000 km2 ja Grönlannin jälkeen (n 2.170.000 km2) maailman toiseksi suurin saari.  Saaresta on käytetty myös nimityksiä Irian ja Papua. 


Se kuuluu  Melanesian saariryhmään. Nimen Uusi Guinea (Nova Guinea, Nuovea Guinea) antoi espanjalainen sotilas ja löytöretkeilijä Inigo Ortiz de Reyez v. 1545, koska saaren asukkaat muistuttivat ulkomuodoltaan länsiafrikkalaisen Guinean asukkaita. Guinea tarkoittaa berberikielillä mustien miesten maata.


Saari jakautuu kahden valtion alueeseen, jokseenkin keskeltä pohjois-eteläsuunnassa. Länsiosa – alkujaan Hollannin siirtomaa – kuuluu Indonesiaan, sekin entinen Hollannin siirtomaa. Itäosa kuuluu  Kansainyhteisöön  (Brittiläinen kansainyhteisö vv. 1926 – 1949) kuuluvaan  Papua-Uuteen Guineaan. Siihen kuuluu Uuden Guinean itäosan lisäksi mm. Bismarckin saaret. Maa on, kuten Indonesiakin, vaillinainen demokratia (flawed democracy). Sen muodollinen päämies on kuningas Kaarle (Charles) III. Maan lipussa on kuvattu Etelän risti ja paratiisilintu

 

Uuden Guinean erottaa Australiasta  kapeimmalta kohdaltaan vain 150 kilometriä leveä Torresin salmi. Salmi on saanut nimensä espanjalaisen merenkulkijan Luis  Vaz de Toresin mukaan. Hän purjehti  sen läpi 1606, tietämättä etelässä sijaitsevasta mantereesta. Tämän löysivät hollantilaiset samoihin aikoihin.


Uusi Guinea. Kuvassa juuri näkyy Australian pohjoisin kärki Cape Yorkin niemimaa


Salmi erottaa  lännessä Arafuran meren ja Korallimeren idässä, ei aivan salmen kapeimmalta kohdalta. Salmessa on 133 saarta, joista 38 asuttuja. Kaikki kuuluvat Australialle. Asukkaita  on noin 4.500 , suurin osa alkuperäisväestöä. Asutusta saarilla on ollut ainakin 2500 vuotta.


Joakimin ja Jaakkiman päivä.


20.3. on suomalaisessa kalenterissa Joakimin, Jaakkiman ja Kimin nimipäivä. Pyhä Joakim oli Neitsyt Marian isä.  Ruotsalaisessa Aku-Ankassa (Kalle Anka ) Roope Ankka on Joakimin von Anka ja Pelle Peloton (Gyro Gearloose) Joakim Johansson (Uppfinnar-Jocke)

 

Joakim Kusti Paasikivi s. (1960) on suomalaissyntyinen Ruotsin armeijan everstiluutnantti ja maanpuolustuskorkeakoulun opettaja. Hän on esiintynyt usein televisiossa Ukrainan sodan asiantuntijana. Presidentti  J.K. Paasikivi oli hänen isosisänsä isä. 

 

Ortodoksisessa kalenterissa päivä on P. Sabbaksen luostarin 20 pyhittäjämarttyyrin ja Karjalan pyhän, Pyhittäjä Jefrosin Sinozerilaisen muistopäivä. Nimipäivää viettävät Opri ja Sulo. (Joakimin päivä on 9.9.) Pyhän Sabbaksen luostari sijaitsi Pyhällä maalla. Beduiinijoukko hyökkäsi sinne 20. maaliskuuta vuonna 796 (797?) surmaten luostarin munkit. Pyhä Sabbas oli luostarin perustaja, muslimista kristityksi kääntynyt munkki, joka sen vuoksi oli mestattu runsasta kuukautta aiemmin.

 

Pyhä Jefrosin surmattiin puolalaisten hyökkäyksessä 1612. Hän oli  elänyt aluksi erakkona Sinozerin järven rannalla, noin 250 kilometriä Tihvinästä itäkaakkoon. Minulla on vuoden 2021 Ortodoksinen kalenteri, joten nimipäivät ovat saattaneet muuttua, koska uusi nimipäiväkalenteri on otettu tänä vuonna käyttöön.

20.3. 1924 syntyi ohjaaja ja näyttelijä Kauko Laurikainen (k. 1993).  Laurikainen toimi pitkään  Radioteatterissa ja esiintyi yhteensä 33 elokuvassa, erityisesti roiston osissa. Hän oli 70-luvulla seinänaapurini Oikokadulla.

20.3. syntyivät myös saksalainen runoilija ja filosofi Friedrich Hölderlin (1770 – 1843), Henrik Ibsen (1828 – 1906)  sekä amerikkalainen teknikko ja työntutkija, taylorismin – tieteellisen liikkeen ja  työnjohdon keksijä – Frederick Winslow Taylor. (1856 - 1915)

 

Tähtitaivaalla Merkurius


Venus, taivaan kirkkain planeetta nousee ja laskee päiväsaikaan, mutta se voi erottua taivaalta, jos etsi oikeasta paikasta. Näin olen joskus tehnytkin. Kerrotun mukaan Napoleonin katse osui Venukseen hänen lähtiessään Venäjän sotaretkelle, ja hän piti tätä hyvänä enteenä.


Jupiter laskee noin klo 23,15, joten sen voi nähdä illalla läntisellä taivaalla.

Merkurius, tuo jumalten lähetti ja yhtä oikukas kuin kuolemattomat jumalatkin, on itäisimmässä elongaatiossaan, kauimpana auringosta 25.3.. Sen voi nähdä parhaiten 15.3. -25.3.  läntisessä horisontissa noin tunnin auringonlaskun jälkeen, jos löytää hyvän paikan. Itse ole nähnyt Merkuriuksen kiikarilla, mutta en erottanut paljain silmin.

 

Kuun kasvava neljännes oli sunnuntaina 17.3, jota tänä vuonna vietetään maassamme myös Marian ilmestymispäivänä. Täysikuu on ensi maanantaina  25.3. Joten pääsiäispäivä on seuraavana sunnuntaina 31.3. Tämä on varhaisimpia pääsiäisen aikoja, jonka muistan.

 

Kuivapari 125 vuotta 

1898 yhden tulkinnan mukaan valmistettiin ensimmäinen teollinen kuivapari, sinkki-hiiliparisto, kuten olemme tottuneet nimittämään. Sanan paristo keksi Benjamin Franklin yhdistäessään useampia Leidenin pulloja yhteen ja kutsui yhdistelmää tykkipatterin mukaan patteriksi. (Battery). 

Leidenin pullo on lasipullo, jonka sisä- ja ulkopuolella on metallifolio. Se oli ensimmäinen kondensaattori ja sopii korkeille jännitteille. Niitä käytetään vielä sähköopin opetuksessa.

 

Kemiallisen parin virtalähteen kehitti v. 1800 italialainen kemisti ja fyysikko Alessando Volta (1745 – 1827). Hän laittoi päällekkäin sinkkiä ja kuparilevyjä, joiden väliin hän asetti suolaliuokseen tai rikkihappoon kostutettuja pahveja. 


Tämä oli ensimmäinen jatkuva virtalähde. Sitä kutsutaan Voltan pylvääksi joskus myös Voltan patsaaksi. Volta syntyi ja kuoli Comossa, Lombardiassa aivan pohjoisimmassa Italiassa, Como-järven rannalla.

Oxfordissa on vuodesta 1840 toiminut keskeytyksettä saman kemiallisien pariston käyttämä hyvin herkkä koje, kahden kellon välissä heiluva kevyt metallipallo. Pariston kemiallista rakennetta ei tunneta. Se on koottu todennäköisesti jo vuonna 1825. Arvion mukaan virtaa riittää vielä ainakin toiset 200 vuotta.


Rankalainen keksijä Georges Leclanché kehitti 1866 modernin kuivaparin edeltäjän, Leclanchén parin  (Pile Leclanché). Siinä anodina oli hiili ja katodina sinkki. Pari perustuu reaktioon sinkin ja mangaanidioksidin (ruskokiven) kanssa.  Tätä käytettiin virtalähteenä ovikelloissa sekä Belgian  lennätinlaitoksessa ja Hollannin rautateillä. Leclanchén pari oli ensimmäinen laajassa teollisessa mitassa valmistettu paristo.

 

1886 saksalainen lääkäri Carl Gassner patentoi tästä ensimmäisen kuivaparistomuodon.  Ja ne tulivat myöhemmin suosituiksi. Myös tanskaalinen Wilhelm Hellesen patentoi kuivapariston 1887. ja aloitti niiden valmistamisen. Minä muistan vielä Hellesens-paristot. Niitä myytiin vielä parisenkymmentä vuotta sitten Suomessa. 

 

Vuonna 1898 venäläis-amerikkalainen keksijä Conrad Hubert  patentoi nykyaikaisen D-mallisen kuivapariston ja samalla siihen sopivan taskulampun sekä aloitti niiden teollisen valmistuksen. Hänen yrityksensä on vielä olemassa.

Hubert (1856 – 1928) oli juutalainen  alkuperäiseltä nimeltään Akiba Horowitz. Juutalaisvainojen alkaessa Venäjällä hän muutti Yhdysvaltoihin 1891. 

 

Täysin kuiva kuivapari ei ole  Muistan hyvin kuinka sellainen saattoi tyhjetessään vuotaa ja samalla jopa pilata taskulampun.


Samoihin aikoihin, vuona 1899, siis samoin 125 vuotta sitten ruotsalainen keksijä Waldemar Jungner kehitti ensimmäisen nikkeli-kadmiumakun.  NiCd- akut olivat hyvin suosittuja 1900-luvun jälkipuolella, mutta nykyään niitä käytetään ympäristösyistä vain rajoitetusti.

  

Revontulien vuosi.


Nyt keväällä, kesällä ja tulevana syksynä odotetaan Auringon aktiivisuuden voimakasta kasvua. Näin tapahtuu kerran 11 vuodessa, jolloin on auringonpilkkujen maksiimi. Revontulia on hyvin miltei aina nähtävissä revontulivyöovaalilla magneettista napaa ympäröivällä jokseenkin pyöreällä renkaalla, Suomessa pohjoisessa Lapissa. Auringon aktiivisuusaikoina myös eteläisessä Suomessa ja ajoittain etelämpänäkin, kovina magneettisina myrskyinä jopa päiväntasaajalla, tosin erittäin harvoin. 

Birkelandin revontulisimulaatio


 Auringosta lähtee varattuja hiukkasia, aurinkotuuli. Maan magneettikenttä ohjaa ne magneettisten napojen ympärille (noin 20 astetta)  revontuliovaaliksi. Olen joskus teoreettisen fysiikan harjoitustehtävänä laskenut karkeasti, miten tämä tapahtuu.  Magneettinen pohjoisnapa on nyt noin 6-700 km pohjoisnavalta suuntaan 180 astetta. Eteläinen on leveydellä 65 astetta Australian suunnassa.

 

Revontulet syntyvä 100 – 300 kilometrin korkeudessa. Voimakkaiden massapurkausten aikoihin maahan saattaa syöksyä aivan ryöppy aurinkotuulta, ja silloin revontulia on nähtävissä myös Etelä-Suomessa, jopa aivan pään päällä eikä vain pohjoisessa horisontissa. Avaruussäätä ja revontuliennustetta voi katsoa Ilmatieteen laitoksen  sivuilta (Revontulet ja avaruussää)  ja Avaruussääkeskuksen (rwc.finland) nettisivuilta. Ryöppy tarkoittaa muistaakseni noin 400 hiukkasta kuutiosenttimetrissä. Kuutiosenttimetrissä ilmaa on jotakuinkin kolmekymmentä tuhatta triljoonaa molekyyliä. Muutama siis. 

 

Massapurkauksia voi  auringon koronassa olla runsaastikin, mutta todennäköisyys, että sellainen osuu juuri Maan kohdalle, on verraten pieni.


Birkeland

Norjalainen fyysikko Kristian Birkeland (1867 -1917) oli ensimmäinen tutkija. joka  esitti revontulien syntyvän Auringosta lähtevästä hiukkasvirrasta. Ensin ajatusta pidettiin mahdottomana. Aurinkotuuli havaittiin lopullisesti satelliiteilla vasta 1960-luvulla. Muistan, kuinka Apollo-lennolla heinäkuussa1969 Kuuhun jätettiin aurinkotuulimittari.


Birkeland perusti 1912 maailman ensimmäisen pysyvän revontuliobservatorion Altaan pohjoisimpaan Norjaan Halde-tunturille. Tunturille siitä syystä, että kalastajien ja poromiesten mukaan revontulet ulottuvat tunturien huipulle. (Tämä osoittautui perspektiiviharhaksi). Rakennus on vielä olemassa retkeilykohteena.


1928 observatorio siirrettiin Tromssan lähelle helpompipääsyiseen paikkaan. Norjan miehityksen aikana observatoriossa myös salaa kehitetiin vastarintaliikkeen ottamia mikrofilmejä.

Birkelandin mukaan on nimetty geomagneettisia voimaviivoja pitkin avaruudessa kulkevien varattujen hiukkasten virtaa, Birkelandin virta. Virran voimakkuus 100.000 ampeeria, ajoittain jopa miljoona ampeeria.


Norjan nuorimman professorin Birkelandin tutkimukset olivat hyvin laaja-alaisia. Hän jopa ensimmäisenä ehdotti atomienergian käyttöä. Yhdessä Sam Eyden kanssa Birkeland kehitti  prosessi typpihapon ja sen avulla lannoitteiden teolliseen valmistamiseen voimakkaan sähkövirran avulla. Hän oli Eyden ja ruotsalaisen Marcus Wallenbergin kanssa perustamassa 1905 Norsk Hydro -yhtiötä, joka nykyään on merkittävä alumiini tuottaja ja uusiutuvan energian kehittäjä. Yhtiön kuuluisin voimalaitos on ollut  Rjukanissa, noin 170 km Oslosta länteen. Norsk Hydron merkittävin omistaja on Norjan valtio, 44 % osuudella.

 

Birkeland kuoli Tokiossa kesäkuussa 1917 hieman epäselvissä olosuhteissa. Hän oli  vierailemassa Tokion yliopistossa ja ottanut hotellihuoneessaan yliannoksen Veronaalia. Oliko kyseessä onnettomuus vai itsemurha, on jäänyt epäselväksi. Birkeland kärsi paranoiasta.

Norsskenflamman oli Luulajassa ilmestynyt Vänsterpartietin sanomalehti. Nykyisin ilmestyy pienilevikkisenä viikkonumerona Tukholmassa nimellä Flamman

Keijusalama

 

Syksyllä T+A-lehdessä julkaistiin kaunis kuva keijusalamasta (sprite, arial spirit ) Pyreneiden yllä. Keijusalama on hyvin himmeä salamaa, joka voidaan havaita vain valokuvaamalla, mahdollisesti havaittu myös  paljain silmin 1886. Ensimmäisen valokuvan ottivat Minnesotan yliopiston tutkijat 1989. Keijusalamat ulottuvat 40 – 90 kilometrin korkeuteen, kirkkain osa noin 65 – 75 kilometrin korkeudessa. On myös muita keijusalaman tyyppejä kuin tässä kuvattu


 

Hieman muistutti minua Osmo Pekosen kirjasta  Solmut.  Villi solmu- joka suppenee Cantorin joukkoon. (Cantorin joukko tai epäjatkumo yksikkövälin osajoukko, jonka n. Lebesquen mitta on 0 ja joka kuitenkin on ylinumeroituva.)

  


 

Jeremias Cottonin ilmasto-ongelma.

 

Saatavien perimistä käsittelevässä tutkielmassaan ”Ennakkomaksuna nikkeliä” Jeremias A. Cotton pohtii seuraavaa ilmasto-ongelmaa. Katsellessaan räntäsateista New Yorkia hän aprikoi:  ”Mistä johtuu, että mantereiden itälaidalla on aina kylmempi ilmasto kuin länsilaidalla.”

New York,  Madrid ja San Francisco  ovat likimain samalla, 40:nnellä leveyspiirillä. Kaliforniassa ja Espanjassa lämmintä, New Yorkissa talvella kylmää.   Syksyn Tiede-lehti käsitteli kysymystä yhdellä sivulla: Mitä tapahtuisi jos maapallo pyörisikin toisin päin.

 

Aurinko nousisi lännestä. Coriolis-voiman vaikutuksesta merivirrat ja tuulet kulkisivat aivan toisin. Sahara olisi vehmas mutta Etelä-Amerikka  ja Intia kuivia autiomaita. Golf-virta ei lämmittäisi Eurooppaa.

 

Tunnettua poliittista iskulausetta muuntaen: ”On Maalaisliiton, Golf-virran ja maan pyörimissuunnan ansiota, että näillä leveysasteilla voidaan harjoittaa maanviljelystä.”


+++   +++++ +++ 

 

 

Karttakuvat: The Times Atlas of the World. Kuvat: Wikipedia  ja muut lähteet.

maanantai 11. maaliskuuta 2024

Klubit ma 11.3. ja ke 13.3.: Paavo Hohti & Kimmo Sarje

Poikkeuksellinen viikko, 2 klubia. 

Manantaina 11.3.2024 klo 18 alkaen 
Kirkkokadun galleriassa (Kirkkokatu 1, katutaso):

Prof. Paavo Hohti: Aristoteleen Runousoppi.  Käsitteistä ja tulkinnasta.

- Tilaisuus toteutetaan yhdessä Filosofisen praktiikan verkoston (FIVE) kanssa. 

Paavo Hohti on väitellyt 1976 Kreikan ja Rooman kirjallisuuden alaan kuuluvalla tutkielmalla The interrelation of speech and action in the Histories of Herodotus. 

Vuodesta 1977 dosenttina Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Hohti on tehnyt myös pitkän uran Suomen Kulttuurirahastossa, asiamiehenä 1980 - 1989 ja yliaiasimiehenä 1990 - 2004. 

Hohti on kääntänyt Aristoteleen Runousopin 1997 sekä Retoriikan samana vuonna yhdessä Päivi Myllykosken kanssa. 


Tervetuloa Kirkkokadulle maanantaina. 

.....

2. Klubi keskiviikkona 13.3.2024 klo 18 Lyceumklubilla

VTT Kimmo Sarje: Sigurd Frosterus - yli-ihmisiä ja traagisia kuolevaisia. 

Kimmo Sarje alustaa toimittamastaan Sigurd Frosterus -esseekokoelmasta. Esseissä käsitellään myös Jean Sibeliusta ja näitä tekstejä kommentoi viulisti, kapellimestari Tuomas Hannikainen. Sibeliuksen pianokappaleita esittää Minna Pöllänen.  

Sigurd Frosterus (1876 - 1956) oli sekä arkkitehti että filosofian tohtori. 1900-luvun alkuvuosina Frosterus toimi suomenruotsalaisten modernistisessa Euterpe-ryhmässä ja myöhemmin oli lähellä kuvataiteen Septem-ryhmää.

Frosteruksen tunnetuin arkkitehtoninen työ on Stockmannin tavaratalo, rakennettu 1929 - 30. 

Kimmo Sarje on väitellyt Frosteruksesta v. 2000 tutkielmallaan  Sigurd Frosteruksen modernin käsite. Maailmankatsomus ja arkkitehtuuri. 

Viulisti, kapellimestari Tuomas Hannikainen on väitellyt musiikin tohtoriksi 2018 Jean Sibeliuksen oopperasta Neito tornissa.

Pianisti Minna Pöllänen vetää omaa Virtaa-konserttisarjaa Kirkkokadun gallerian tilassa. https://www.kriittinenkorkeakoulu.fi/kurssitarjonta/virtaa-konserttisarja/

keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Poikkeusklubi Tekstin Taloon ke 21.2.


Alkuperäisestä aikataulusta poiketen ja ratikka- sekä metrolakkoihin nojaten:  Klubitilaisuus Tekstin Taloon siirtyy viikolla eteenpäin keskiviikkoon 21.2.2024. .


Ke 21.2.2024 klo 17 poikkeusklubi  Tekstin Talossa (Lintulahdenkatu 3) 


Jaakko Vilja: Tekstin Talon esittely & Karri Kokko: Runoudesta

Aloitus klo 17.00

Keskiviikkona 21.2. klo 17 alkaen tutustumme Helsingin uuteen kulttuurikeskukseen, tammikuussa avautuneeseen Tekstin Taloon.

Talossa pitää majaansa yli 20 teksti- ja taidealan toimijaa, näiden joukossa myös Kriittinen Korkeakoulu. 

- Aloitamme tutustumisen Kriittisen tiloista neljännessä kerroksessa. 

Aluksi Kriittisen tj., FM & VTM Jaakko Vilja esittelee taloa ja sen toimintaa. Filosofi ja matemaatikko Vilja on myös Tekstin Talon vpj ja on ollut keskeisesti mukana tämän uuden paikan luomistyössä.

Esittelyn jälkeen - n. klo 18 eteenpäin - runoilija, toimittaja Karri Kokko puhuu runoudesta. Kokko on aiemmin ollut toimittajana Aura-lehdessä, Parnassossa sekä Suomen Kuvalehdessä. Ensimmäinen runoteos Uno boy. Käsiohjelma ilmestyi WSOY:lta vuonna 1982. Kaikkiaan yli kolmenkymmenen teoksen viimeisin Käsikirjoitus ilmestyi viime vuonna (Lyhyttavara 2023). Kokko on runotuotannossaan siirtynyt perinteisemmästä modernismista myös avantgardistisiin muotoihin kuten aseemiseen ilmaisuun.

Viime vuonna Kokko aloitti neljännesvuosittain ilmestyvän Jalokiviä ja kiikareita -nimisen kirjallisuuden aikakausikirjan toimittamisen.


- Sisäänkäynti Tekstin Taloon joko Lintulahdenkadulta tai sisäpihalta.

torstai 21. joulukuuta 2023

Talvipäivä seisahtaa perjantaina 22.12.2023 klo 05.37 Suomen aikaa.


Pyhä Anastasia (Wikipedia)

Markku af Heurlin:

TALVIPÄIVÄNSEISAUKSEN POSTILLA 2023

Talvipäivänseisaus on tänä vuonna 22. joulukuuta kello 5.37 Suomen eli Itä-Euroopan aikaa. Valistunut lukija on valamiina reippaan ottamaan tätä hetkeä vastaan viinilasi kädessä.

Eläinradalla Aurinko siirtyy Jousimiehen merkistä Kauriin merkkiin. Tähtitaivaalla Aurinko on vielä edelleen Jousimiehen kuviossa. Jupiter on lähellä kuuta, ja Merkurius alakonjunktiossaan. Täysikuu on 27.12. eli Hanneksen ja Hannun päivänä. Nimi on munos Johanneksesta.


Jousimies. kuva Kudurussa Mesopotamiasta, Kaksoisvirranmaasta XII vuosista e.Kr (temppelikivi. useimmiten kalkkia, sana tarkoitta rajaa)

Rafael:

Päivä on Rafaelin päivä. Rafael oli yksi arkkienkeleistä. Hänet mainitaan apokryfikirjoihin kuuluvassa Tobiaan kirjassa. Nimi tarkoittaa: ”Jumala on parantanut.”

Tulkinnan mukaan arkkienkeleitä on kolme tai samoin apokryfisen Henokin (Enokin) kirjan mukaan joko neljä - Mikael, Uriel, Rafael ja Gabriel tai seitsemän, edellisten lisäksi Remiel, Raguel ja Sarakiel (Sariel).

Patriarkka Enok – Jaredin poika ja Metusalemin isä - oli seitsemäs Aatamista. Eenokin kirja on ajoitettu joskus 160-luvulle e. Kr., makkabealaiseen aikaan.

Siihen aikaan, ennen vedenpaisumusta ihmiset elivät nykyistä pidempään, Metusalem 969 vuotta. Selityksenä olivat terveet elämäntavat, pidättäytyminen tupakasta ja alkoholista sekä ennen muuta taivaankannella olevien vesien suojaava vaikutus. Tämän jokainen Raamatun lukija ymmärtää.

Wikipediasta:

Arkkienkeli Rafael on apteekkien, sokeiden ihmisten, ruumiillisten vaivojen, silmävaivojen, suojelusenkeleiden, iloisten tapaamisten, mielisairauden, rakastavaisten, painajaisten, hoitajien, apteekkarien, lääkärien, matkaajien ja nuorten ihmisten suojeluspyhimys. Hänen tunnuksiaan ovat sauva, lompakko ja kala, sekä harmaa tai keltainen väri.

Ralf – neuvokas susi.

Nimeä ei pidä sekoittaa Ralfiin- Tämä nimi on yleinen Saksassa, Skandinaviassa ja englanninkielisissä maissa Ralph. Alunperin nimi tulee munaisskandinaavisesta nimestä Radulf, neuvokas susi. Ralfin nimipäivä (suomenruotsalaisessa kalenterissa) on 27. elokuuta. Rolf on hieman samaa perua. lyhentymä nimestä Rudolf, joka tarkoitta maineikasta sutta. Nimipäivä 6.3.

Kun tarkistin tieojani WSOY:n isosta tietosanakirjasta löysin myös sanan arkkivoltti. Ilmaisu ei liity sähköoppiin vaan arkkitehtuuriin. Arkkivoltti on kahden pylvään välissä oleva kaareva palkkirakenne.

Rauhanvoimat:

,רפאל - מערכות לחימה מתקדמות בע"מ :Rafael Advanced Defense Systems Ltd. Hpereaksi enne Rafael Armament Development Authority), ("Rafael" from Hebrew acronym of "Authority for the Development of Armaments" - רשות לפיתוח אמצעי לחימה on israelilainen aseyritys. Perustettu heti maan itsenäistyttyä valtionhallinon osana, ja on nyt valtion omistama yritys.

Rafaelin päämaja on Haifassa. Liikevaihto runsaat kolme miljardia taaleria eli euroissa vajaat kolmemiljardia. Liikevoitto kaksi vuotta sitten 130 miljoona dollaria. Vertailun vuoksi: suomalais-norjalaisen Patrian liikevaihto on runsaat 600 miljoonaa euroa.

Suomenkin itselleen juuri hankkima – siis tehty hankintasopimus – pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmä Daavidin linko on Rafaelin valmistama. Kiinteää pottoainetta käyttävän Stunner-ohjuksen Ohjuksen kantama on 250 km ja torjuntakorkeus yli15 km.

Ranskalainen Dassault Rafale (äänne: rafal, puuska) on Miragen seuraaja. Ranskalainen neljännen polven monitoimihävittäjä, joka kilpaili Hornetin seuraajan paikasta.

Anastasia:

Ortodoksisessa kalenterissa 22. joulukuuta on Suurmarttyyri Anastasia Sirmiunialaisen, Myrkytsestä vapauttaja, - Φαρμακολύτρια - Muistopäivä. Nimen muunnokset ovat Nasti ja Asta. Hän oli ylhäisönainen, joka kääntyi kristityksi ja auttoi erityisesti vangittuja kristittyjä. Hänet surmattiin 25.12. 304 keisari Diocletianuksen aikana.

https://ort.fi/pyha-marttyyri-anastasia-myrkytyksesta-vapauttaja

Kreikankielen sana marttyyri – μαρτύρ – tarkoittaa todistajaa.

Diocletianus hallitsi vv. 284-305. Elämänsä loppuvuodet hän eli eläkeläisenä ja kaalinkasvattajana vahvasti linnoitetussa palatsissaan nykyisessä Splitissä Dalmatiassa, eli nykyisin Kroatiassa, pettyneenä luomansa tetrarkaatin hajoamisen tuomiin sisällissotiin. Diocletianus oli tarmokas sotilaskeisari ja teki merkittäviä hallinnollisia uudistuksia, mutta on ansainnut kyseenalaista mainetta kristittyjen vainoajana.

page3image26263760

Tetrarkaatti – nelivalta- muodostui kahdesta augustuksesta ja heidän alaisinaan ja kanssahallitsijoinaan olevista kahdesta caesarista. Senaatin merkitys hiipui lähes kokonaan.

Nimet Anastasios ja Anastasia (Ἀναστασία) tuleva sanasta ylösnousemus (ἀνάστασις). Nimi on hyvin suosittu Itä-Euroopassa.

Anastasia oli yksi keisari Nikolai II:n murhatuista tyttäristä. Kesällä edesmenneellä ystävälläni, museonjohtaja Maritta Pitkäsellä oli ortodoksisukulaisia isän puolelta Suistamosta Karjalasta. Yksi hänen tädeistään oli Nasti eli Anastasia.

Tulevaisuutemme on merellä.

Anastasia oli Vladimir Olegovitš Potaninin (Владимир Олегович Потанин) hulppea jahti, pituudeltaan 247,7 jalkaa, rakennettu 2008 Alankomaissa. Potanin on Venäjän rikkaimpana miehenä, joka lyhyen aikaa toimi Jeltsinin aikana myös varapääministerinä. Suomessa hänet tunnetaan Jokerien päärahoittajana.

Ja ilmassa.

17.12.1903 siis 120 vuotta sitten Indianaansa syntyneet Wrighti veljekset Orville ja Wilbul - ammatiltaan mm. polkupyörätehtailijoita - saivat valmistamansa ensimmäisen moottorilentokoneen, Wright Flyerin ilmaan Kitty Hawkin dyyneillä Pohjois-Carolinassa. Kokeita he tekivät myös Kill Devil Hillssissä. Veljesten isä oli pastori ja hankkinut paljon tieteellistä ja teknistä kirjallisuuta ja kojeita. Äiti oli käynyt collegen ja keksi monia kotitalousvälineitä.

Wrightit olivat seuranneet saksalaisen Otto Lilienthalin lentoja purjeliitimellä – purjekoneeksi sitä ei vielä voinut sanoa. Lilienthal sai surmansa vain 48-vuotiaana1896 tuulenpuuskan osuttua hänen liitimensä. Liliehthalin viimeiset sanat olivat: ” On uhrauduttava.”

Alberto Santos-Dumont (20. heinäkuuta 1873 Canbangu, Minas Gerais, Brasilia – 23. heinäkuuta 1932 São Paulo Brasilia) oli Pariisissa asunut brasilialainen ilmailun pioneeri, brasilialaisten mukaan lentokoneen keksijä. Hän sai1901 maailmanmaineen ohjattavalla ilmalaivallaan. Viittä vuotta myöhemmin sai ensimmäisen kerran lentokoneensa, 14bis ilmaan.

1910 valmistuneesta La Demoisellesta tuli suosittu lentokone. Yhden Sergei Nikolajeff oli

tuonut maahan 1910 ja myynyt kuvanveistäjä Adolf Aarnolle. Kone romuttui onnettomuudessa.

Myöhempinä vuosinaan Santos-Dumont sairastui syvään masennukseen, mihin vaikutti lentokoneiden käyttö sodassa. Hän päätti elämänsä oman kätensä kautta.

Kaksikymmentäkaksi.

Päätin katsoa mitä tapahtui 22. päivä, toukokuu jostais syystä mielessä. 22.5. 327 Konstantinus Suuri kuoli, ja 22.5. 1813 Richard Wagner syntyi, samoin 22.5. 1997 koripalloilija Lauri Markkanen

Joskus 22. lokakuuta luku 22 alkoi kummitella urheilu-uutisissa. Mm. salibandyn – puhekielessä sählyn - naisjoukkueella oli ensimäsien kerran 22 vuoteen mahdollisuus voitta mestaruus. Finaalissa hävisimme moninkertaiselle mestarille Ruotsille. Viime viikolla suomalaisella kilpahyppääjällä oli mahdollisuus arvokisamitaliin, ensimmäistä kertaa 22 vuoteen...

Lukuteoriassa Smithin luku on luku , jonka numeroiden summa on sen tekijöiden numeroiden summa. Alkuluvut on rajattu pois

22 = 2x11 :
2+2 = 4 = 2 +1 +1.

Toinen esimerkki on pedon luku 666 = 2 × 3× 37 (6 + 6 + 6 = 2 + 2 × 3 + 3 + 7 = 18)

Ensimmäinen Smithin luku on 4 (4 = 2+2), seuraavat 22, 27 ja 58.Lukija voi huvikseen etsiä seuraavat kolme, jotka ovat 150 pienempiä.

Kanadalais-amerikkalainen matemaatikko huomasi lankonsa Harold Smithin puhelinnumeron numeroiden täyttävän tämän ehdon.


Auringonpylväs Keravalla Lucian päivänä 2004. (Maf)



...



perjantai 17. marraskuuta 2023

Henrik Nymalm: Beatnikkejä, Avantgardea ja kasvisruokaa.

 Keskiviikkona 25.10.2023 huomioimme 50 vuotta aiemmin perustetun aatteellis-käytännöllisen  Oraan suojelijat yhdistyksen. Ensimmäisen alustuksen piti Ped.mag Henrik Nymalm, yksi neljästä perustajajäsenestä 23.10.1973. Nymalmin jälkeen puheenvuoron piti toinen varhainen yhdistyksen jäsen ja yhdistyksen Kasvisravintolan pitkäaikainen vastaava hoitaja Pirkko Hakkarainen. Toisen pääalustuksen piti taiteilija Jan Kenneth Weckman - perustajajäsen hänkin - ja Weckmanin jälkeen puheenvuorot FT Sari Aallolta sekä kansanedustaja, presidenttiehdokas Pekka Haavistolta. Näistä tuonnenpana. JO 

Kuulolla.     Kuva: Eija Pessinen

Henrik Nymalm: Beatnikkejä, Avantgardea ja kasvisruokaa

 

50 vuotta sitten eräs merkkipaalu elämässäni oli Oraan Suojelijat yhdistyksen synty ja sääntöjen kirjoittaminen, joka tapahtui runoilija Leif Färdingin ja hänen vaimonsa huoneistossa Espoon Tapiolassa, Tennistiellä.  Paikalla oli myös Jorma Salojärvi ja Jan Kenneth Weckman.

Ajatuksiini on kulkeutunut Euroopan kulttuurin osittainen muuttuminen toisen maailmasodan jälkeen ja miten Suomi hiukan myöhemmin kuin Länsi-Eurooppa ja USA vastaanotti ne uudet tuulet, jotka puhalsivat mantereemme yli.

Suomi ei kuulunut Neuvostoliittoon, mutta leikkisästi sanottiin, että kirjaimet SF, Suomi/Finland, ajateltiin ulkomailla oikeastaan tarkoittavan Sovjet/Finland! 

Stalinin varjo Suomen yllä vaikutti sodan jälkeisinäkin aikoina vahvasti maamme politiikkaan. Neuvostoliitossa ainoa hyväksytty kulttuuri, omanlainen äärirealismi, ei suosinut uusia virtauksia. 

Oraan Suojelijoita edeltävä aika oli kuitenkin Kekkosen Suomessa, jossa varsinkin Prahan -68 kevät ja myöhempi miehitys teki stalinistisen kulttuurin ylivallan lähes mahdottomaksi vaikka taistolaisuutena tunnettu virtaus vaikutti maamme ilmapiiriin 70-luvulla.

Itse tutustuin lukioaikoina ensiksi marxilaiseen ajatteluun, jolloin suomenruotsalaisten koululaisten vasemmistolainen Elev69-liike vaikutti. Tämän jälkeen opiskelin logiikkaa ja filosofiaa ja vasta sitten tutustuin hippikulttuuriin.

Eräs virstapylväs juuri ennen Oraan suojelijoita ja meidän Kasvisravintolaamme, oli kävely Huvilakadulla Eirassa ja Galleria Cheap Thrillsin löytäminen. Siellä chillasi lempeä taiteilija ja ajattelija JOM eli Jan Olof (Olle) Mallander. Kahvikuppi oli musta joko kahvista tai tervasta, lautanen täynnä kokojyväriisiä ja taulut seinillä edustivat uusia virtauksia ja niin myös keskustelun aiheet.

Elonkorjaajat juliste

Olle kuului Elonkorjaajiin, ryhmään taitelijoita, joihin lasketaan myös Carolus Enckell ja Olli Lyytikäinen, valokuvaaja Erik Uddström ynnä muita taiteen avantgarden edustajia. Avantgardehan oli eräs uusi moderni kulttuurin ilmaisumuoto, joka syntyi paljon aikaisemmin – musiikissa mm. John Cage – mutta molemmat sodat Euroopassa pysäyttivät osittain sen jatkamista ja leviämistä.

Ajattelen myös sitä muutosta, jota jo 50-luvulla kutsuttiin beatnikkien ajaksi. Tähän liittyy keskeisesti Jack Kerouacin kuuluisa teos On the Road (julk. 1957) joka kertoo matkasta USA:n itärannikolta Kalifornian länttä kohti, mutta joka samalla on mystinen sisäinen matka idän suuntaan.

Kirja käännettiin nopeasti ruotsiksi 1959, mutta suomeksi vasta 1964. Toinen Kerouacin erityinen menestyskirja Dharma Bums taasen Suomessa vasta 2001! 

Se oli rakkauden ja olemassaolon ytimen etsintää, the quest for love. Minä ahmin eri kirjoja ja tutustuin uusiin ystäviin ja kohta Jormaan, Lefaan ja Jan Kennethiin. 

Yhdistys perustettiin ja sen myötä Kasvisravintola! Yhdistys oli osa vihreää vallankumousta, luonnon saastumisen vastaista ajattelua ja taistelua.

Jorma oli ravintolan haltioitunut keksijä, ihmisenä ujo, ajatukset uljaita kuitenkin. Äiti oli heiveröinen, asunto Maunulassa äidin luona. Hänen koko tarinansa on liian yksityinen, kuoleman enkeli kannoilla, ei ollut isää puolustamassa. Kuolema tuli vastaan 8.12. 2007. Enkelten laulun soidessa autossa ikään kuin merkkinä ajaessani hänen asunnolleen sain vahvistuksen, että näin oli käynyt.

Yhdistyksen nimi kertoo Oraan, eli uuden kasvin suojaamisesta ja ihmisen erään perustarpeen, terveen leivän ”palvomisesta”, puhdistamisesta ja parantamisesta. Oli siis kysymys maanviljelyn uudistamisesta ja terveestä suhtautumisesta ruokaan, ihmisen hyvinvointiin. Tavallaan se tulee raamatullisesta ajatuksesta Jumalan luomalle ihmiselle, viljellä ja varjella maata. Ihminen on maasta ja tarvitsee puhtaita maan hedelmiä ja eri tuotteita. Samankaltaista toimintaa on mm. ollut yksinkertaisempaa uskonnollista elämänmuotoa suosivissa Amish-, mennoniitti- sekä kveekaritaustaisissa yhteisöissä ja 60-luvulta eteenpäin hippiliikkeen piirissä.

Jorma ja Chander Chopra Järvenpäässä -73.  (Keski-Uusimaa, nro 75/1973)

 Jorma Salojärvi oli siis Oraan suojelijoiden synnyn takana.

Lefa oli apokalyptinen vastakohta Jormalle, rakkaudellinen runojen luoja, mutta myös taistelija Cervantesin hengessä, liikkuen suurin askelin Tiibetin tasangolla ikään kuin okkultistikirjailija Alice Baileyn tuulimyllyjä väistäen, kunnes sai osuman ja vaipui Vaasan metsässä.  Kohtasin hänet joitakin vuosia ennen hänen kuolemaansa , joka oli rituaalin tapainen, oman käden kautta valmisteltu.

Jan Kenneth oli neljäs jäsen, vähän vanhempi ja tarpeeksi kokenut sihteerinä, vaikka on taiteilija ja on sitä uraa jatkanut. Hän saa lisätä itse omassa puheessaan

Tärkeä oli ravintolan kannalta myös Mr Pax, viljelijä, biodynaamisen ajattelun kannattaja, eräänlainen ”earth brother” – brother in arms – aseina lapio, hevonen, traktori, kädet, jalat, perunasäkki. Hän on saanut paljon seuraajia.

Jotenkin koen yhtäläisyyksiä ainakin symbolisesti Tolkienin Taruun Sormusten ritareista. Mordorin maan petturuutta maata kohtaan piti pysäyttää. Maata ja viljelyä on puolustettava. Elämän luonnollisuutta on puolustettava. Siinäkin tarinassa tapahtui ikäviä kuolemia, jopa pettuuruuta, mutta retki ja sen tarkoitus kuitenkin täyttyi.

Me neljä siis kohtasimme ja löysimme tukea tosiltamme. Muualta Suomesta ja ulkomailta tuli innokkaita hengenheimolaisia ja työntekijöitä:


Kasvis avattu. Kesäkuu 1974. Kuva Erik Uddström

muun muassa Arjen Raateland ja hänen vaimonsa, Hans Friedrichsen, Eric Preisler, Lasse Johansson, Juuso Ijäs, Oso ja Juha puolisoineen. Echo ja Tarja. Heidi, Eeva, Kaitsu ja Arja. Anita Auramo, Buhren, Robin ja Jöne, sekä maailmanmatkaaja Danny tiskaajaksi aina Nykistä (New Yorkista) asti. Liian monta nimeä, jotta voisin kaikkia muistaa… Uljaita nuoria miehiä ja naisia, jotka kantoivat kortta kekoon. 

Eläköön ikuisesti kaikki. Muistoissamme, lähihistorian kirjoissa ja sydämissä, ties missä.


Henrik puhuu klubilla 25.10.2023         Kuva: Eija Pessinen

Lopuksi pari hauskaa muistoa. 1. Kahvinjuonti oli kielletty, piti juoda teetä. Mutta kahvia juotiin salaa vastakkaisessa Succes-kahvilassa. 2. Itse ravintolassa kellarissa poltettiin joskus piippua missä ehkä oli hasista tai maria. 3. Isolla Roballa Burtsin kämpässä tarjosimme kerran nälkäiselle irtolaiselle kasviskeittoa. Hänen kommenttinsa jälkeenpäin oli: ”Ok, mutta olis siinä voinut olla sattumia joukossa”!

Kiitos että sain olla mukana. Siellä myös sain eräänä päivänä lausua alitajunnasta nousevan henkilökohtaisen rukouksen: ”rakkaus, jos olet olemassa, johdata minua.” Siinä lauseessa elän edelleen. Periaate hyvä meille kaikille.

 


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005