keskiviikko 18. lokakuuta 2023
Rosa Liksom: Puhe Aleksis Kivi-palkinnon jakotilaisuudessa
maanantai 2. lokakuuta 2023
Veronica Pimenoff: ISÄNMAASTA ISÄNTÄMAAKSI – ISÄNNÄSTÄ RENGIKSI?
ISÄNMAASTA ISÄNTÄMAAKSI – ISÄNNÄSTÄ RENGIKSI?
DCA ei ole välttämätön
Suomi on jo vuosikymmenien ajan ylläpitänyt sotilaallista yhteensopivuutta Pohjois- Atlantin puolustusliitto NATO:n kanssa, ja NATO:n joukot ovat harjoitelleet Suomessa. Yhdeksän vuotta sitten syyskuussa 2014 Suomi solmi NATO:n kanssa isäntämaasopimuksen ’Memorandum of Understanding Regarding the Provision of Host Nation Support for the Execution of NATO Operations’. Sopimus valmisteltiin parlamentaarisia sääntöjä venyttäen, mutta kanteluihin vastatessaan oikeuskansleri katsoi, ettei ollut ilmennyt sellaista, mihin hänen tulisi laillisuusvalvojana puuttua. Näin NATO:n joukkojen asema Suomessa ja Suomen alueiden, satamien ja lentokenttien käyttö harjoittelussa tuli jo Suomen NATO-kumppanuusajalla varsin pitkälle säädellyksi. Vieraan vallan sotilaiden pysyvää läsnäoloa isäntämaasopimus ei kuitenkaan salli.
Tunnetusti NATO:lla ei ole omia joukkoja. NATO:n joukot kootaan tapauskohtaisesti kansallisista joukoista NATO:n joukkoja lähettävien maiden omien sääntöjen mukaisesti. NATO Status of Forces Agreement (NATO SOFA) sopimus määrittää näiden joukkojen aseman kulloisessakin isäntämaassa.
Uutena NATO:n jäsenenä Suomi sitoutui liittymään huhtikuuhun 2024 mennessä NATO SOFA-sopimukseen, joka on kaikille jäsenille samansisältöinen. Siinä määritellään, miten toisen valtion joukkoja tulee kohdella oman valtion alueella ja myös kenelle tuomiovalta rikosasioissa kuuluu. Sopimus vaatii muutoksia Suomen lainsäädäntöön mm. ampuma-ase- ja ajoneuvolain kohdalla sekä myös Suomen lausuman kuolemanrangaistuksesta, koska kuolemantuomion antaminen saati täytäntöönpano on Suomessa kielletty.
Vuonna 2016 kun Suomen NATO-jäsenyys oli tuskin optiovaiheessa ja NATO:n merkitys kyseenalaistettiin mm. Yhdysvalloissa ja Ranskassa presidenttitasolla, Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusministeriöt antoivat yhteisen aiejulistuksen kahdenvälisen puolustusyhteistyön tiivistämisestä
Isäntämaasopimus ja aiesopimus tehtiin siis jo ennen Suomen NATO-jäsenyyttä. Edellinen koski Suomea ja NATO:a, jälkimmäinen vain Suomea ja Yhdysvaltoja.
Suomi on nyt NATO:n jäsen ja valmistelee parhaillaan liittymistään SOFA sopimukseen, joka välttämättä liittyy NATO-jäsenyyteen. Samanaikaisesti Suomi neuvottelee Yhdysvaltain kanssa kahdenvälisestä puolustusyhteistyösopimuksesta, jota nimitetään Defence Cooperation Agreementiksi (DCA). Se puolestaan ei ole oikeudellisesti välttämätön seuraus NATO jäsenyydestä.
Tätä rinnakkaismenettelyä ja sen avaamia mahdollisuuksia Suomelle toimijana NATO:n sisällä ei näy valtiollisella taholla julkisesti selvitettävän. Monet kansalaiset näyttävätkin otaksuvan, että DCA on NATO:n kanssa tehtävä sopimus, joka jotenkin viimeistelee NATO:on liittymisen teknisellä tasolla. DCA ei olisi NATO:n kanssa tehtävä sopimus. DCA ei myöskään juridisesti mitenkään seuraa NATO-jäsenyydestä. DCA on sen sijaan jatke 2016 Yhdysvaltojen kanssa tehdylle aiejulistukselle kahdenvälisestä puolustussopimuksesta.

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen
Pääsiäissaaren viimeinen palmu
- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005