maanantai 19. marraskuuta 2018

Klubi ke 21.11.klo 18.00 FT Sari Aalto: Vaihtoehtopuoluetta rakentamassa – vihreän liikkeen tie puolueeksi


Keskiviikkona 21.11. klubitilaisuudessa alustaa FT Sari Aalto Vihreän liiton taustasta ja ideoista.

Tutkielman kansi
Kun Vihreä liitto järjestäytyi, aktiivit yrittivät viimeiseen asti välttää vanhojen puolueiden muotoja, joita he pitivät epädemokraattisina. Vihreästä liitosta yritettiin tehdä vaihtoehtopuolue. Tänä syksynä on pohdittu Helsingin Sanomia myöten sitä, onko vihreiden vaihtoehtomalli tullut tiensä päähän.

Sari Aallon tutkimus Vaihtoehtopuolue. Vihreän liikkeen tie puolueeksi ilmestyi toukokuussa 2018, ja se valottaa vihreän liikkeen syntyä Suomessa, sen lähtöä parlamentaariseen politiikkaan ja puolueen perustamista. Historiakirjan ajanjakso ulottuu Oraan suojelijoiden perustamisesta vuodesta 1973
Kasviksen pihalla n 74. Maalaus: E.Kurennieemi
aina Vihreän liiton syntyyn ja Euroopan murrosvuoteen 1989 asti. Vihreän liikkeen juuret ulottuvat kuitenkin jo vuoden 1968 tapahtumiin, joista tänä syksynä tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Sari Aalto on filosofian tohtori ja historiantutkija. Hän väitteli vuonna 2016 Helsingin yliopistosta väitöskirjalla Medisiinarit, ammattiin kasvaminen ja hiljainen tieto. Suomalaisen lääkärikoulutuksen murroksen vuodet 1933–1969. Aalto on tutkinut aiemmin lääkärikunnan, yliopiston sekä opiskelijakulttuurin ja -radikalismin historiaa.

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005