keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Klubilla 16.10.2019. Jukka Lindfors: Undergroundyhtye The Sperm vuoden 1968 murroksen alaviitteenä

Kulttuurin toimittaja Jukka Lindfors on tutkinut ja dokumentoinut laajasti suomalaista kulttuuriradikalismia, undergroundia ja populaarikulttuuria ja on omakohtaisestikin elänyt 60-lukulaisen radikalismin hiipumista ja militantin puoluetoiminnan nousua. Toimittajana Lindfors aloitti 1977 Uusi Laulu -lehdessä ja jatkoi sitten 82-83 Alohassa, joksi Uusi Laulu vaihtoi nimensä muuntuen eräänlaiseksi postmoderniksi vasemmistopopkulttuurijulkaisuksi. Sittemmin Lindfors oli mukana kirjankustantamo Odessassa joka julkaisi jo 1988 kaksi hyvää aikalaisdokumenttia, jotka Lindfors oli toimittanut yhdessä Markku Salon kanssa: Ensimmäinen aalto - Helsingin Underground 1966 - 1970  sekä Nupit kaakkoon - Elmu kymmenen vuotta. Vähitellen Lindfors siirtyi muiden hommiensa ohessa toimittajaksi Yleen. Ylen Elävän arkiston toimittajatiimissä Lindfors oli mukana jakamassa tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa vuonna 2007. 

Koponen 60-luvulla
Lindforsin lukuisista muista toimitustöistä mainittakoon alustuksen aiheena olevan the Sperm yhtyeen musiikillisen tuotannon kokoaminen viime vuonna yksiin kansiin Svart-levy-yhtiön kautta. https://svartrecords.com/product/50th-erection-3/
Lindfors myös haastatteli yhtyeen jäseniä ja aikalaisia ja teki julkisuun laajan katsauksen yhtyeen vaiheista.

Yhtye oli toiminnassa 1967 - 71 ja siinä esiintyivät sen ehkä tunnetuimman jäsenen Mattijuhani Koposen lisäksi  mm. Acu Airaksinen, Markus Heikkerö, J.O.Mallander, P.Y.Hiltunen, Peter Widen, Nikke Nikamo, Emu Lehtinen ja Antero Helander.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005