maanantai 27. toukokuuta 2019

Klubi 8.5.2019 Olavi Nevanlinna: Matematiikan kauneudesta ja kauheudesta


Keskiviikkona 8.5. tekniikan tohtori, matemaatikko Olavi Nevanlinna alusti  matematiikan kauneudesta ja kauheudesta. Nevanlinna toimi 1980 - 2016 Teknillisen korkeakoulun ja Aalto yliopiston matematiikan professorina ja 1999 - 2003 sovelletun matematiikan maailmanjärjestön ICIAM:n presidenttinä.
Olavi Nevanlinna Klubilla. Kuva Timo Larmela
 
Nevanlinnan alustus seurasi osin hänen tekstiään Matematiikan kauheudesta ja kauneudesta (Tiedepolitiikka 1/2000). Artikkelin alku luonnehtii myös klubialustusta:

"Kauneus on katsojan silmissä - niin sanotaan. Vastaavasti, jonkun asian tai teon kauheus tarvitsee kokijan. Me liitämme tieteeseen yleensä totuuden etsinnän. Sellaisessakin ilmaisussa toimija ja toiminta ovat esillä. Matematiikka on jotain mitä jotkut ihmiset tekevät, vieläpä ilokseen. Tämä ei oikein vielä kelpaa määritelmäksi. Sellainen voisi olla vaikkapa toteamus, että matem- atiikka on sitä mitä matemaatikot tekevät. Tällainen, tahallisen itseironinen, mutta samalla lempeän hellä suhtautuminen oman tieteenalan ontologisen pohjan heikkouteen on varsin tavallista matemaatikkojen keskuudessa. Minulle se on itsestäänselvyys. Matematiikka on ihmisten tekemää - ja varsin kaunista sellaiseksi. Kuningatar tieteiden joukossa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005