perjantai 19. huhtikuuta 2019

Klubi 10.4.2019: Sam Inkinen: Kaaos ja kosmos

Klubilla keskiviikkona 10.4.2019 alustanut tutkija-kirjailija, tohtori Sam Inkinen käsitteli omaa aikaamme ja sitä luonnehtivia epävakauden, epävarmuuden, kompleksisuuden ja monitulkintaisuuden ongelmallisia käsitteitä. Alustavasti Inkinen luonnehti esitystään seuraavasti:

"- Tapana on sanoa, että vain muutos on pysyvää. Ympäröivä maailma ja yhteiskunta näyttävät olevan hyvin erilaisessa tilassa ja asennossa kuin vaikkapa muutama vuosikymmen sitten. Monenlaiset globaalit ja lokaalit yllätykset, jännitteet ja yleinen rauhattomuus ovat kuuluneet keskeisellä tavalla 2010-luvun mediakuvastoon ja ajan henkeen.
Sam ajassa. Kuva: Otto Olavinen
Aikalaistunteen kannalta me elämme kiihkeän muutoksen, kasvavan kompleksisuuden, yleisen epävarmuuden ja monitulkintaisuuden keskellä. Kulttuurista ja yhteiskunnallista tilannetta kuvaavaksi avainsanaksi on vakiintumassa sotilasterminäkin tunnettu VUCA. Tämä lyhenne on muodostettu englannin kielen sanoista volatility, uncertainty, complexity ja ambiguity.

Ajan äärellä. Kuva Otto Olavinen
Lisäksi on puhuttu muun muassa supermuutoksesta, hyperkytkeytyneisyydestä, villeistä korteista ja mustista joutsenista. Kulttuuridebateissa ovat yleistyneet myöhäismodernin ja postmodernin ohella transmodernin ja metamodernin kaltaiset uudiskäsitteet.
Alustuksessani avaan keskeisiä käsitteitä ja kommentoin nykykulttuurin kehitystä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005