perjantai 12. huhtikuuta 2019

Klubi 27.3. FT Antti Hautamäki: Tiedon suhteellisuuden ongelma

Keskiviikkona 27.3. Antti Hautamäki alusti tiedon suhteellisuuden ongelmasta ja luonnehti esitystään seuraavasti:

- Aikamme episteeminen maisema on täynnä erilaisia mielipiteitä ja uskomuksia. Relativismi on filosofinen teoria, joka auttaa meitä ymmärtämään tätä pluralismia. Erimielisyydet eivät johdu  aina erehdyksistä tai tietoisesta vääristelystä vaan niiden takan voi olla aidosti erilaisia kokemuksia maailmasta. Katselemme maailmaa aina omasta näkökulmastamme käsin. Tämä on lähtökohtana tietoteoreettiselle relativismille, jota olen kehittänyt uudessa kirjassani Näkökulmarelativismi, Tiedon suhteellisuuden ongelma.
Kirja käsittelee relativismia laajasti ottaen huomioon tärkeimmät teoriat totuuden, tiedon, todellisuuden ja rationaaliuuden relatiivisuudesta. Esityksessäni tuon esiin näkökulmarelativismin perusideat ja osoitan että sitä ei voi kumota relativismia kohtaan esitetyllä tavanomaisella kritiikillä, esimerkiksi realismin suunnasta. Erityisenä teemana on yhteiskunnallinen pluralismi ja keskustelu totuuden jälkeisestä ajasta. Puolustan kriittistä pluralismia, joka arvostaa erilaisuutta mutta ei hyväksy mitä tahansa.

Näkökulmarelativismi -kirjan voi maksutta ladata osoitteesta https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/59782#

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005