torstai 17. toukokuuta 2018

Kevätkauden päätös/poikkeusklubi ke 23.5.2018 klo 18.00: THE TAO OF MOZART & THE LIGHTNESS OF BEING


VIRTAA 20 VUOTTA! 
Kevätkauden päätös toteutuu poikkeusklubina Työväenopiston juhlasalissa, osoitteessa Helsinginkatu 26.
Yhdessä Kriittisen korkeakoulun kanssa juhlimme Minna Pölläsen Virtaa-klubin vuosijuhlaa. Ohjelmassa MIT:n fysiikan professori, vuoden 2004 nobelisti Frank Wilczekin luento värien havaitsemisen laajentamisesta sekä pianistien Minna Pöllänen sekä Irina Zahharenkova Mozart-soittoa. 
Frank Wilczek on todellinen renessanssi-ihminen jonka kirjoissa kuten "The Lightness of Being" ja "Longing for the Harmonies" runous,  kvanttifysiikka ja huumori kietoutuvat hurmaavaksi kokonaisuudeksi.
Luonnon ikuisen harmonian kauneus välittyy niistä ja musiikki tuntuu olevan häntä erityisen lähellä, siksi tämä vuoropuhelu Mozartin ja kvanttifysiikan välillä.
Mozartin musiikissa hehkuu inhimillisen tunneskaalan koko värispektri, pimeys ja valo, leikkisä erotiikka ja  puhtain rakkaus, vakavuus ja lapsen nauru omalle vitsilleen, demonisuus ja paratiisin ilo. Ihmeellistä on se miten tästä kaikesta syntyy kokonaisuuksia, joissa dynaaminen tasapaino on täydellistä. Yhtäkään säveltä ei voi muuttaa rikkomatta sitä.
Päätös/poikkeusklubilla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus keskustella  luonnon symmetriasta ja  sfäärien harmoniasta, värien näkemisestä ja kuulemisesta Frank Wilczekin kanssa. Wilczek sai vuonna 2004 fysiikan nobelin yhdessä David Grossin ja David Polizerin kanssa vahvaa vuorovaikutusta koskevasta tutkimuksesta. 
Frank Wilczek on perehtynyt syvällisesti valoon ja alustuksessaan hän kertoo tutkimuksistaan värien havaitsemisen laajentamisesta.
Pianomusiikista vastaavat Irina Zahharenkova ja Minna Pöllänen ja he soittavat Mozartia, mm. jousikvintetto Es K 614, sonaatti C K.521 pianolle 4-kätisesti, Fantasia d-molli, pianosonaatti B K.570.
Liput 15/10 e ovelta.

Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005