maanantai 7. toukokuuta 2018

Klubi ke 9.5.2018 klo 18.00. Risto Alapuro: Sisällissota ja poliittisen kulttuurin pitkä linja.

Keskiviikkona 9.5. saamme vieraaksemme sosiologian emeritusprofessori Risto Alapuron. 
Alapuron teema: Sisällissota ja poliittisen kulttuurin pitkä linja.
Alustuksessaan Alapuro käsittelee  Suomen historian pitkää linjaa 1800-luvun jälkipuolelta 1900-luvun lopulle, ja joidenkin viittausten kautta sen ylikin.
Risto Alapuro
Alapuro väitteli 1973 Akateemisesta Karjala-Seurasta. Hän on ollut 70-luvulla tutkijana Michiganissa, 80-luvulla Pariisissa ja 90-luvun alussa Moskovassa. 1985 - 87 hän oli Suomen historian ja kulttuurin vierailevana professorina Pariisin yliopistossa. Alapuro on toiminut sosiologian professorina ensin Jyväskylän yliopistossa  1986 - 1991 ja tämän jälkeen Helsingin yliopistossa 1991 - 2010.  
Risto Alapuron tutkimus- ja opetustyö on keskittynyt maamme historialliseen ja poliittiseen sosiologiaan ja on yksi harvalukuisista maamme kansainvälisesti tunnetuista sosiologeistamme alan uranuurtajan Edvard Westermarckin (1862 - 1939) ja  Erik Allardtin (s. 1925) ohella. 

Vuonna 1988 julkaistiin Alapuron klassikkoteos State and revolution in Finland. .Teoksen suomenkielinen painos Valta ja vallankumous Suomessa. ilmestyi 2017 Vastapainon toimesta.

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005