tiistai 26. maaliskuuta 2019

Klubilla 13.3.2019 Tuomo Suntola: Dynaaminen Universumi


Tarja Kallio-Tamminen, Tuomo Suntola ja J.Olavinen. Kuva. Otto Olavinen
Keskiviikkona 13.3. saimme vieraaksemme Tuomo Suntolan, joka esitteli klubiväelle Dynaamisen Universumin ideaa. Suntola on korostanut teorian ymmärrettävyyden merkitystä ja vaikeasta aiheesta huolimatta asia selvenikin ainakin siinä määrin, että siihen on syytä perehtyä tarkemmin. FT Tarja Kallio-Tamminen, joka on ollut yhteistyössä Suntolan kanssa pitkään, toimi ansiokkaasti tilaisuuden johdattelijana.
Nyt tarkkana. Kuva Otto Olavinen

Ohessa Dynaamisesta Universumista lisää Physics Foundations Societyn sivuilta:

Dynaaminen Universumi (DU) on nollaenergiaperiaatteeseen perustuva ratkaisu neliulotteisen pallon pintana sulkeutuvalle kolmidimensionaaliselle (3D) avaruudelle. DU kuvaa 3D avaruuden
sisäkkäisten energiakehysten järjestelmänä, missä jokainen liike- ja gravitaatiotila suhteutuu lepotilaan kuvitteellisessa homogeenisessa avaruudessa. 4D pallon pintana sulkeutuvan avaruuden laajeneminen merkitsee, että 3D avaruudella on ”kätketty nopeus” neljännessä ulottuvuudessa, 4D pallon säteen suunnassa. Tähän nopeuteen liittyvä liikkeen energia havaitaan laajenevassa avaruudessa massan lepoenergiana. Jokaiseen liikkeeseen avaruudessa summautuu avaruuden oma liike neljännessä ulottuvuudessa, ja jokaiseen paikalliseen gravitaatiovuo- rovaikutukseen summautuu avaruuden muun massan gravitaatio- vuorovaikutus neljännessä ulottuvuudessa. Ilmiöiden suhteellisuus näkyy DU:ssa suorana seurauksena avaruuden kokonaisenergian äärellisyydestä; liikkeessä oleva atomikello käy hitaammin, koska osa sen energiasta sitoutuu liiketilan kineettiseen energiaan. DU ei tarvitse erillistä suhteellisuusteoriaa, eikä esim. siihen liittyvää ajan suhteellisuutta; DU:n viitekehyksessä aika ja etäisyys ovat ihmisen käsityskyvylle olennaisia universaaleja koordinaatistosuureita. DU tuottaa tarkat ennusteet sekä paikallisille ilmiöille että kosmologisille havainnoille, joissa DU ei tarvitse pimeää energiaa tai muita lisäparametrejä.

(lähde:  https://physicsfoundations.org/fi/1_5_dynaaminen-universumi.html )

Asiaan enempi syventyville voidaan suositella seminaaria Unification in Physics and Philosophy
toukokuun 11. päivä. Tietoa tästä sivuilta http://www.lfs.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005