TAUSTAA

Syyskuussa 2009 aloitti uusi filosofisia, poliittisia ja taiteellisia kysymyksiä pohtiva klubi. Ajatus uudesta klubista tiivistyi keväällä 2009 keskusteluissa Juha Kuisman ja Eero Ojasen kanssa. Olisiko aika sopiva katsoa taas kerran hieman tarkemmin sitä missä nyt mennään?

Filosofi Eero Ojanen on tätä nykyä Kriittisen korkeakoulun toimitusjohtaja. Ojanen järjesti klubille sopivan tilan, ja näin ollen toimimme nyt Kriittisen piirissä.

Juha Kuisma on vaikuttanut viime vuodet Suomen maatalousmuseon luojana ja johtajana. Nykyisin hän on pääministerin talouspoliittinen neuvonantaja.

Klubi kokoontuu pääsääntöisesti tiistaisin. Se sovittaa yhteen järjestettyä ja satunnaista ohjelmaa. Mukaan on kutsuttu mm. filosofeja, tutkijoita ja taiteilijoita.

Klubiblogi syntyi kansanedustaja Pekka Haaviston tarmokkaalla myötävaikutuksella. Blogissa julkaistaan klubilla esille tuotua ja siihen liittyvää materiaalia.

Juha Olavinen

- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005