keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Klubi ke 6.2.2019 klo 18.00: Kansanedustaja Eva Biaudet: Miksi perustuslakiin ei pitäisi kajota liialla kiireellä.

Keskiviikkona 6.2. kansanedustaja Eva Biaudet alustaa perustuslaillisista kysymyksistä. 

Keskustelemme perustuslakivaliokunnan tehtävästä tarkastella lainsäädännön perustuslainmukaisuutta ja miten poliittinen keskustelu perus- ja ihmisoikeuksista on muuttunut.

Tänään voi useinkin kuulla kansanedustajien valittavan miten perustuslaki estää uudistuksia. Puhutaan jopa ihmisoikeusfundamentalisteista. Presidentti puhuu ääri-ilmiöistä yhtälailla ihmisoikeuksia loukkaavien kuin niiden puolustajien kohdalla.

Perustuslakivaliokunnan suosituksia ei välttämättä noudateta ja jopa perususlakia muutetaan kiireellisessä menettelyssä, vaikka sellaista välitöntä pakkotilannetta ei väitettä olevan olemassa, joka siihen oikeuttaisi.
..........
Eva Biaudet on RKP:n kansanedustaja. Hän toimi tässä hommassa ensin 1991 - 2006 ja sitten 2015 eteenpäin. Vuosina 1999 - 2000 ja 2002 - 2003 Biaudet toimi Lipposen II hallituksen peruspalveluministerinä. 2010 - 2015 Eva Biaudet toimi vähemmistövaltuutettuna.

1 kommentti:

  1. Eva Biaudet puhui raskaasti sulatettavaa asiaa. Ensinnäkin Wikipedian mukaan sukunimi äännetään "Biodee". Löysin oman v. 2000 keväällä voimaan astuneen, kansien kanssa 64 sivuisen "Suomen perustuslain". Ennen en sitä ole selannut tai lukenut. Nyt tallessa ja avattuna. M. Ahtisaari hyväksyi sen kesäkuussa 1999. Pykälät 1-5, valtiojärjestyksen perusteet. Sitten luku Perusoikeudet. pykälät 6-23. Ne koskevat yksilöitä, eli Suomen kansaa. Sen jälkeen tulee noin 40 sivua valtiokoneistoa. Varmasti Eva B. näkee asiat eri horisontista, koska hän on toiminut ministerinä, eduskunnassa ja europarlamentissa, eli kunnioitettavissa työtehtävissä. KAPPALE 2. Keskustelu oli tosi monipuolista. Itse sain myös puheenvuoron ja tunsin, että minua kuunneltiin.
    KAPPALE 3. Uteliaisuus on polku tietoon. Erään maassamme vaikuttavan pankin sivuilta löysin kohdan "GPDR". Pankin omaposti vastasi ""GDPR eli General Data Protection Regulation" on EU:n tietosuoja-asetus ja olemme koonneet sinua koskevat tiedot oheiseen liitteeseen." Se on mielenkiintoinen rekisteri, jonka löysin vain itse kysymällä. Kuten laki, vaatii tuo rekisteri luetun ymmärtämistä. Sitä on ainakin 5 sivua Pdf-muodossa. Henkilökohtaisesti tärkein tieto on minulle aivan lopussa sivua 5. Ymmärtäähän sitä, että talousasioissa kerätään asiakkaista tietoja, joiden lukeminen vaatii termien ekonomistista tuntemusta. Sivut 6-16 ovat pankin sisäistä "anatomiaa". Kun valitsin humanistisen alan, suhtautuu tuohon pankkiin ei ainoastaan yhtenä juridisena henkilönä, vaan kokonaisena sukuna. PEP on mielenkiintoinen luokittelu. Onko rekisterin kohde poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö? EI (tässä tapauksessa). Ehkä englanniksi pitäisi PEP-sanaan tutustua. Onko hän suhteessa juridiseen tai luonnolliseen PEP-henkilöön? ts. Firmaan, puolueeseen tai muuhun sellaiseen? EI (tässä tapauksessa). Siis on henkilöitä PEP, EI-PEP henkilöitä ja nykyään suuri ongelma: Pakolaiset yms. Koska EI-PEP on äänioikeutettu, kansalaisoikeudet, perustuslain suoja, siis EI-PEP ei ole poliittisesti äänioikeudeton. Kirjoittelen tätä omaksi opikseni. FATCA on mielenkiintoinen, näyttää koskevan lähinnä USA:an suhteessa olevaa verotusta. Aikanaan Mika Waltarin Sinuhesta alkanut kansainvälinen suurmenestys johti kaksoisverotukseen. myyntimenestys erityisesti USA:sa ja Suomessa teoksesta englanniksi nimellä THE EGYPTIAN vei aluksi kirjailijan tulot miinusmerkkisiksi, vaan lakia muutettiin järkevämmäksi, mikä lienee lain uudistusten tarkoitus.

    VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005