torstai 19. maaliskuuta 2020

Klubilla 19.2.2020 FT Kimmo Sarje: G. H. von Wrightin humanismi ja Nya Argus-lehden piiri



Huomatuin 1900-luvun filosofimme G. H. von Wright (1916 - 2003) osallistui akateemisen ponnistelun lisäksi kulttuurikeskusteluun 30-luvun lopulta lähtien. Yksi keskeinen foorumi oli suomenruotsalaisten Nya Argus -lehti, jossa Wrightin esseitä julkaistiin runsaasti 1940- ja 1950-luvuilla. Arguksessa julkaistuista esseistä syntyi sitten vaikutusvaltainen teos Tanke och förkunnelse  vuonna 1955. Tunnetumpi suomennos Ajatus ja julistus ilmestyi 1961..

Suomenruotsalainen Nya Argus perustettiin 1907 nimellä Argus, vuodesta 1911 Nya Argus. Ennen Argusta oli Euterpe-ryhmä ja -lehti (1900 - 05), jossa vaikuttivat mm  radikaali filosofi Rolf Lagerborg sekä arkkitehti ja kulttuurikriitikko Sigurd Frosterus (1876 - 1956), jonka modernin käsitettä Sarje analysoi väitöksessään vuonna 2000. (Sigurd Frosteruksen modernin käsite - Maailmankatsomus ja arkkitehtuuri, Valtion taidemuseo, Helsinki 2000)

Alustuksessaan Sarje valotti Nya Arguksen piiriä  pääasiallisesti 1900-luvun alkuvuosista toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin, jolloin myös von Wright toimi lyhyen väliajan julkaisun päätoimittajana.

FT Kimmo Sarje on tutkinut ja kirjoittanut laajasti kulttuurihistoriasta ja filosofiasta sekä taiteista myös itse tekijänä.

Sarjen mukaan Sigurd Frosteruksen merkitystä yhtenä oman aikansa huomattavimpana kulttuurikriitikkona ei toistaiseksi ole kuitenkaan ymmärretty.  Frosteruksen tekoja ovat mm jugendhenkinen Tamminiemi (yhdessä Gustav Strengellin kanssa, 1904), sekä Stockmannin moderni tavaratalo (1930).
Tilaisuudessa oli läsnä myös edelleen voimissaan olevan Nya Arguksen päätoimittaja Trygve Söderling ja saimme häneltä ad hoc -päivityksen lehden nykytilaan näytekappaleiden ja historiikin kera.

.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005