keskiviikko 19. maaliskuuta 2025

Markku af Heurlin: Kevätpäiväntasauksen postilla.

Kevätpäiväntasaus on tänä vuonna torstaina 20.3.2025 klo 11.01. Suomen aikaa eli 9.01 universaaliaikaa. Kuten tunnettua, kevätpäivän tasauksen aikoihin  ja päivä ovat kaikkialla pallollamme suurinpiirtein yhtä pitkät eli 12 tuntia per vahti. 

Kevätpäiväntasaus sopisi kovin hyvin yleiseksi vapaa- ja juhlapäiväksi. 


Ilta Observatoriolla 18.3.25  (foto: MafH)

Iranissa ja monissa muissakin maissa vietetään Iranilaista tai persialaista uuttavuotta - Nawrozia.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Nawroz

Juhla on zarathustralaista perua, ja sitä on vietetty 3000 vuoden ajan, kurdialueilla 2700 vuotta.

Tässä vähän uudempaa tulkinta Zarathustrasta: Richard Strauss: Also sprach Zarathustra.

 https://www.youtube.com/watch?v=GfwAPg4rQQE

Vuodesta 1992 alkaen Suomen Lähetysseura on viettänyt Tasaus-päivää sekä kevät- että syyspäivän tasauksena. Päivänä muistutetaan globaalin hyvinvoinnin epätasaisesta jakautumisesta. 

150 km kaakkoon Somaliasta


Kevätpäiväntasauksena – tai maaliskuun päiväntasauksena aurinko siirtyy taivaankannella eteläiseltä pohjoiselle pallonpuoliskolle. Kaikkialla maapallolla päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkät. 

 

50 vuotta sitten, vuonna 1975 Yliopiston almanakassa siirryttiin uuteen, IAU:n eli Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin päätöksen mukaiseen auringonnousun ja -laskun määritelmään. Aurinko on  noussut kun sen kehrän yläreuna ylittää horisontin, ja lasku  määritellään samalla tavoin. Tässä otetaan myös  huomioon myös valon taittuminen ilmakehässä. Sen vuoksi päivä on Helsingin horisontin mukaan puolisen tuntia pidempi kuin yö,

 

Päiväntasaajalla aurinko on päiväntasauksena puolipäivän aikaan tasan pään yläpuolella eli zeniitissä. Aivan tarkalleen näin oli Intian Valtamerellä noin 150 kilometriä kaakkoon Somalian lounaisrannikosta pisteessä 0o00’00’’N 44o48’45’’E. 


Ajan pyörä. Benz Patent Motorwagen automobiili 1885.
Lähin kaupunki on Bravan ( Barawan) satamakaupunki, joka myös on Lounais-Somalian osavaltion pääkaupunki. Kaupunki oli perustettu jo 800-luvulla. Nykyään kaupunkialueella on noin 680.00 asukasta, joista suurin osa puhuu swahilin murretta. Somain sisällissodan aikana kaupunki raunioitui, ja siellä oli v.2005 vain vajaat 33.000 asukasta. Tiedot ovat ristiriitaisia.

 

Toinen lähellä tätä pistettä oleva satamakaupunki on Kismayo noin 30 kilometriä päiväntasaajasta pohjoiseen. Sen alueella on 460.000 asukasta.. Somalian sisällissodan aikana kaupunki  oli islamistien, mm. Al-Shabaabin päätukikohtia jonkin aikaa.

Tämä alue Somaliasta on vehreä. Muuten maa on Köppenin – tai Köppen-Geigerin -  luokituksen mukaan kuivaa aroa tai kuivaa autiomaata.

Somalia


Nuolenmuotoinen Afrikan sarvessa sijaitseva Somalia muodostui 1960 itsenäistyneistä Brittiläisestä Somalinmaasta ja Italian Somalinmaasta. Edellinen oli Afrikan sarven pohjoisosassa, ja jälkimmäinen sen länsi ja lounaisosassa. Pinta-ala yhteensä n. 680.00 km2. 

Etäisyys maan etelärajalta, 200 km päiväntasaajalta etelään,  Afrikan sarven kärkeen on 1700 , ja länsirajalta 800 kilometriä. Väestö kasvaa nopeasti. Nyt väkiluku on 17 miljoonaa. Viralliset kielet ovat somalia ja arabia.


Ranskalainen Somalimaa on oma, vuonna 1977 itsenäistynyt valtionsa Djibouti. Sen pääkaupunki on samaniminen. Yksi Emmaus-liikkeen perustajan Abbé Pierren avustajista oli afrikkalainen, joka tunnettiin nimellä Djibouti.

 

Sarvikuonon sarven muotoinen Afrikan koillisosa, Afrikan sarvi ,käsittää Etiopian, Eritrean, Djiboutin ja Somalian. Alue rajoittuu Punaiseen mereen, ja Adenin lahteen pohjoisessa ja Intian valtamereen kaakossa. Sen pinta-ala on vajaat kaksi miljoonaa neliökilometriä, ja asukasluku 140 miljoonaa. Suurin osa etiopialaisia.

 

Somalialla on kiehtova ja laaja historia. Alueella oli jo keskiajalla ennen eurooppalaisia löytöretkiä yhteydet Kiinaan. Muinais-Egyptin historiasta tunnetun Puntinmaa oli todennäköisesi nykyisen Somalian koillisosassa, Afrikan sarven kärjessä.

Mutta itsenäistymisen jälkeisen ajan historia on surullista luettavaa. 1967 upseerit tekivät tulevan presidentin ja diktaattorin Siad Barren johdolla vallankaappauksen. Barre julisti maan sosialistiseksi Somalian Demokraattiseksi Tasavallaksi vuonna 1969. Vuonna 1988 maa ajautui laajaan sisällissotaan, joka päätti Barren valtakauden 1991. Barre itse kuoli Nigeriassa sydänkohtaukseen tammikuussa 1995, noin 80 vuoden ikäisenä.

 

Vuoden 1991 aikana maa ajautui täyteen sekasortoon, Nyt maa on virallisesti liittotasavalta, mutta entinen luoteisosa osan on julistautunut itsenäiseksi Somalinmaaksi, jota mikään valtio ei ole tunnustanut.  Afrikan sarven kärjessä sijaitseva Puntinmaa on de facto itsenäinen valtio.

Somalian joukot 2017 (Wikipedia)
 Somalian pääkaupunki on sen eteläisimmässä osassa sijaitseva Mogadishu. Lähinnä muistamme kaupungin  raskaista taisteluista maan sisällissodan aikana. Lokakuussa 1977   Palestiinan vapautuksen kansanrintaman  ja Saksalaisen Punaisen Armeijakunnan - RAF  - Rote Armee Fraktion – sissit kaappasivat Lufthansan lentokoneen. Monien vaiheiden jälkeen kaapattu kone laskeutui Mogadishun lentokentälle, jossa saksalaiset joukot vapauttivat panttivangit sekä taistelussa surmasivat  kolme ja  vangitsivat yhden kaapparin. 


Pian kaappauksen epäonnistumisen jälkeen kolme Punaiseen armeijakuntaan kuuluvaa, elinkautiseen vankeuteen tuomittua jäsentä  surmasi itsensä – tai heidän asianajajiensa väittämän mukaan surmattiin - Stammheimin vankilassa. Totuus asiasta on epäselvä.

 

Ensimmäiset somalit saapuivat Suomen 1990 poliittisina pakolaisina Neuvostoliiton kautta ja myöhemmin suoraan Somaliasta. Maassamme on somaleita nykyään vajaat 23.000.

                                                      ___

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005