keskiviikko 19. maaliskuuta 2025

Uuteen kouluun? Kevätseminari koulun tulevaisuudesta Sofiassa la 22.3.2025 klo 13 alkaen

Uuteen kouluun -seminaarimme lauantaina 22.3.2025 klo 13 alkaen käsittelee hallituksen ohjelmassa olevaa Peruskoulun tulevaisuustyö -hanketta ja sen perusteita.

Hankkeen määräaika kestää tämän vuoden loppuun ja sen painopistealueina ovat Tekoäly ja teknologia, Perustaidot ja oppiminen sekä Ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. 
 

Ohjelma: 


13.00  Seminaarin avaus, isä Ambrosius

Peruskoulun tulevaisuustyö-hankkeen esittely, hankkeen sihteeri Venla Bernelius (OKM)

Sivistys, koulu ja kulttuurin tulevaisuus, professori Reijo Miettinen

Pohdiskelua: FT Eero Ojanen

Keskustelua 

14.30   Kahvi / tee, pientä suolaista

15.00   Lapsi ja nuori kasvamassa tulevaisuuteen, professori Lea Pulkkinen

Puheenvuoro koulun näkökulmasta, koulutusjohtaja Nina Lahtinen (OAJ).

Yleiskeskustelu.

16.30   Tilaisuuden päätös  

Seminaari järjestetään yhteistyössä Kulttuurikeskus Sofian  kanssa.

Osallistumismaksu 25 €/hlö sis. suolaisen välipalan kahvin tai teen kera. Ilmoittautuminen 21.3. mennessä joko info@sofia.fi, jolloin maksu suoritetaan paikan päällä TAI Kulttuurikeskus Sofia tapahtumat sivustolla, tämän tapahtuman yhteydessä olevalla lomakkeella.

_____________

Isä Ambrosius on Kulttuurikeskus Sofian vetäjä. Aiemmin Helsingin Metropoliittanakin toiminut Ambrosius oli myös keskeinen henkilö Valamon luostarin modernisoimisessa 1970- ja 80-luvuilla yhdessä legendaarisen ortodoksien arkkipiispa Paavalin kanssa: 

https://www.sofia.fi/2020/09/29/isa-ambrosiuksen-blogi-arkkipiispa-paavalin-juuret-selvitetty/


OKM:n erityisasiantuntija, FT Venla Bernelius toimii Peruskoulun tulevaisuustyö -hankkeen sihteerinä ja esittelee asian. Berneliuksen väitöskirja Eriytyvät kaupunkikoulut valmistui  2013. 


Reijo Miettinen on Helsingin yliopiston Kasvatustieteen prof. emeritus. Miettinen on perehtynyt viime vuosina enemmän Snellmanin tuotantoon ja oli mukana toimittamassa viime vuonna ilmestynyttä teosta  J. V. Snellman ja suomalainen sivistyskäsitys yhdessä Eero Ojasen, Severi Hämärin ja Soila Lemmettyn kanssa.


FT Eero Ojanen on väitellyt Snellmanista ja kirjoittanut laaja-alaisesti filosofisista ja elämänkäytännöllisitä kysymyksistä. Oli myös Kriittisen pitkäaikainen ja aikaansaapa tj. Klubiblogissa Eeron katsaus koulukeskustelumme varhaisiin kiistoihin J.V. Snellmanin ja Uno Cyqnaeuksen välillä: https://filosofiklubi.blogspot.com/2025/01/eero-ojanen-snellman-ja-cyqnaeus.html.   

 Lea Pulkkinen on toiminut Jyväskylän yliopiston psykologian professorina, yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina, akatemiaprofessorina ja Ihmisen kehitys ja sen riskitekijät -huippututkimusyksikön johtajana. Pulkkinen on jatkanut aktiivista toimintaansa erityisesti lasten ja nuorten kasvatuskysymysten parissa tähän päivään saakka. Lea väitteli Kasvatustieteen tohtoriksi vuonna 1970 Jyväskylän yliopistossa. https://users.jyu.fi/~leapulkk/dissertation.html

OTM, KM Nina Lahtinen on vuodesta 2008 alkaen toiminut OAJ:n piirissä ja vuodesta 2022 alkaen toiminut OAJ:n Koulutuspolitiikan johtajana. Tässä Lahtisen ajatuksia ammatillisesta koulutuksesta: 

Tervetuloa

Juha O
050 490 1257

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005