maanantai 26. maaliskuuta 2018

Klubilla ke 28.3.2018 klo 18.00 Janne Riitakorpi: KATALONIA, KATALONIA


Keskiviikkona 28.3. Katalonian tilannetta pitkään seurannut Janne Riitakorpi alustaa kovin ajankohtaisesta aiheesta.

Katalonian asia aktualisoitui yllättäen myös täälläpäin viime viikolla myrkyn silmässä olevan Carles Puigdemontin vieraillessa maassamme kansanedustaja Mikko Kärnän, Eduskunnan Katalonia –ystävyysryhmän sekä Helsingin yliopiston kutsusta.
Suomen vierailunsa kuluessa Espanja antoi Puigdemontista eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Maamme viranomaisten helpotukseksi Puigdemont poistui kuitenkin maastamme vähin äänin kunnes joutui Saksan viranomaisten haltuun viikonloppuna ylitettyään Tanskan ja Saksan välisen rajan. 
. . . . . .
27. lokakuuta 2017 Katalonian parlamentti julisti alueen itsenäiseksi tasavallaksi. Julistusta oli edeltänyt vuosia kestänyt poliittinen prosessi, joka oli huipentunut 1. lokakuuta järjestettyyn kansanäänestykseen itsenäisyydestä. Äänestyspäivä muuttui väkivaltaiseksi Espanjan poliisin yrittäessä  tuomioistuimen määräyksestä estää äänestyksen toimeenpanon. Kuvat ikäihmisiä pamputtavista ja kumiluoteja ampuvista poliiseista levisivät maailmalle.

Miten tähän oli tultu? Miksi tähän poliittiseen ongelmaan ei ole löytynyt vuosien varrella rauhanomaista ratkaisua?

Itsenäistymisjulistusta ei ole käytännössä toimeenpantu, mutta Kataloniassa on tällä hetkellä pari miljoonaa ihmistä, jotka eivät enää koe olevansa Espanjan kuninkaan alamaisia. Presidentti Puigdemont on perustanut Katalonian tasavallan maanpakolaishallituksen Belgiaan. Useampi itsenäistymisliikkeen johtajista viruu Espanan vankiloissa, kymmeniä syytetään kapinasta.

Katalonian poliittista tilannetta pitkään seurannut Janne Riitakorpi esittelee itsenäistymisliikkeen taustalla olevia poliittisia, taloudellisia sekä kulttuurihistoriallisia syitä. Riitakorpi läpikäy myös tapahtumaketjun, joka käynnistyi Espanjan perustuslakituomioistuimen mitätöidessä Katalonian itsehallintolain vuonna 2010 johtaen lopulta viimesyksyn yksipuoliseen itsenäistymisjulistukseen ja tämän jälkeen alueen joutumisen Espanjan keskushallinnon suoran halinnan alaisuuteen. .

Katalonian tsenäistymishankkeen tulevaisuus on myös kytköksissä  Euroopan Unionin kohtaloon ja on näin ollen hyvä kysyä, voidaanko tähän kriisiin löytää poliittista ratkaisua.

Janne Riitakorpi opiskelee valtio-oppia maisterivaiheessa Tampereen yliopistossa ja on kirjoittanut sekä kommentoinut Katalonian tilannetta useamman vuoden ajan. Viime syksyn hän oli Barcelonassa työharjoittelussa tapahtumien keskipisteessä sittemmin lakkautetussa Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa.
Tervetuloa
Aika hilpeät tunnelmat Katalonia-selvityksen jälki-istunnossa 28.3.Kuva:M af H

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005