perjantai 19. maaliskuuta 2021

Markku af Heurlin: Kevätpäiväntasauksen postilla 2021

Equinox

Kevätpäiväntasaus on tänä vuonna lauantaina 20.3.2021 kello 11.37 Suomen aikaa eli 9.37 Greenwichin keskiaikaa. Päiväntasauksen latinakielinen  nimitys equinox tarkoitta yhtä pitkää yötä.  Periaatteessa kaikkialla maapalolla päivä ja yö ovat yhtä pitkät. Pohjoisnavalla alkaa noin kuuden kuukauden yhtämittainen päivä Etelänavalla puolen vuoden napayö.

Aivan tarkkaan aika syyspäiväntasauksesta kevätpäiväntasaukseen  on vajaat 179 päivää eli vähemmän kuin kuusi kuukautta. Tämä johtuu siitä, että Maan rata on (pohjoiselta pallonpuoliskolta) talvena lähempänä Aurinkoa ja Maa liikkuu nopeammin.

Aurinko siirtyy kevätpäiväntasauksena eteläiseltä pohjoiselle taivaanpallolle. Kevätpäiväntasauksena päivät pitenevät nopeimmin, Helsingissä lähes 40 minuuttia ja Utsjoella yli tunnin viikossa.

Eläinradalla Aurinko siirtyy Kalojen (Pisces) merkistö Oinaan merkkiin (Aries). Taivaanpallolla Aurinko on vielä Kalojen tähtikuviossa, Venus ja Neptunus ovat hyvin lähellä sitä. Kuun ensimmäinen neljännes on seuraava päivä 21.3., jota tänä vuonna  vietetään maassamme Marian ilmestyksen päivänä. Päivä on yksi saameleisten liputuspäivistä. Lauantain vastaisena yönä Mars on lähellä Kuuta, noin 2 asteen päässä siitä.

- Havaitsin erikoisen ilmiön eilisiltana. Näin kasvavan kuunsirpin parvekelasissani mutta väärään suuntaa kallistuneena. Se oli heijastunut lasista mutta oli niin alhaalla rakennusten takana, että itse kuuta ei pystynyt näkemään, vain tämän kuvajaisen.

Eläinratavalo

Etelä-Suomessa voidaan keväisellä iltataivaalla hämärän päätyttyä, siis noin 1½ t auringonlaskun jälkeen (tai aamutaivaalla pimeän aikana)  havaita himmeää eläinratavaloa.. Se on aivan pienistä, mahdollisesti  Marsista peräisin olevista pölyhiukkasista säteilevää heikkoa kajoa

Harharetki Keniaan.

Helsingissä Aurinko on keskipäivällä etelässä 30 asteen korkeudella ja Päiväntasaajalla zeniitissä, suoraan pään yläpuolella. Aivan tarkalleen näin on pisteessä 30o  45’ itäistä pituutta.

Paikka on Eldama Ravine Kenia ylängöllä pissteessä 0o 4’ N 30o 45’ E,  korkeus merenpinnasta on  2.200 metriä. Kaupungin olivat  perustaneet britit 1887 ja alun perin sen nimi oli Shimboli, Eldama joen muodostaman rotkon mukaan. Maasai-kielen sana eldama tarkoitta kapeaa rotkoa. Maasai-kansaa on yhtensä vajaat miljoona. Elävät paimentolaisina Tansanian ja Kenian alueella

Kaupunki on kasvanut nopeasti; 2013 siellä oli 13.000 asukasta ja nyt ehkä runsaat 50.000. Kaupungissa on 1000 oppilaan lukio ja myös vankila.

Se kuuluu n. 11.000 km2  Baringon piirikuntaan, jossa on yhteensä 670.000 asukasta eli 60 asukasta neliökilometrillä. Piirikunnan merkittäviä luontokohteita ovat 130 km2 laajuinen Baringo-järvi ja siitä etelään sijaitseva  700 km2 laajuinen alkalipitoinen Borogo-järvi. Näitä kutsutaan myös  natronjärviksi veden suuren natriumpitoisuuden takia.  Näiden alkalijärvien tunnuksena ovat suuret vaaleanpunaisten pikkuflamingojen parvet.

Koko alue kuuluu laajaan Itä-Afrikan hautavajoamaan, joka ulottuu kahtena haarana Mosambikista Etiopiaan ja myös Punaisen meren kautta Lähi-Itään saakka. Hautavajoama on yhtenäinen, mutta koostuu eri geologisista muodostumista. Kenian kohdalla on runsaasti sekä tulivuoria että järviä hautavajoaman alueella.

Mount Kenya, Kenian korkein ja Afrikan toiseksi korkein vuori on noin 180 kilometriä itään Eldame Ravinesta. Se on sammunut tulivuori. Afrikan korkein vuori, samoin sammunut tulivuori Kilimanjaro on Tansanian puolella  Mount Kenyasta runsaat 300 kilometriä aika tarkalleen etelään.

Victorianjärven, pinta-alaltaan Afrikan suurimman  ja maailma toiseksi suurimman (Yläjärven jälkeen) järven Winamin (Kavirondon)  lahden pohjukassa  sijaitseva Kisumun kaupunki on noin 120 kilometrin päässä. Lahti on Victoria-järven kollisrannalla.

Victorianjärvi on runsaan kilometrin korkeudella. Sen kaksi muuta rantavaltiota ovat Uganda ja Tansania. Valkoinen Niili (tai Victorian Niili alkuosaltaan)  alkaa Victorianjärven pohjoislaidalta Jinjan kaupungista. (300.000 asukasta). Niiliin rakennettiin 1954  Nalubaalen (Owenin putousten) voimalaitos, teholtaan 180 MW. Tämä on hieman alle Imatrankosken voimalaitoksen teho.

Kisumu on Kenian vanhimpia asutettuja seutuja ja sen kolmanneksi suurin kaupunki (n. 600.000 asukasta)  pääkaupunki Nairobin (lähes 11 miljoonaa asukasta)  ja  Intian valtameren satamakaupungin Mombasan (3,6  miljoonaa) jälkeen.

1890-luvun lopulla rakennettiin Itä-Afrikan  ensimmäinen, 1000 mm levä kapearaiteinen rautatie Mombasasta 1899 perustetun Nairobin kautta  Kisumuun.  Reitillä oli pituutta 930 kilometriä. Voitettavana oli vastuksia: jokia, vuoria. rotkoja, vihamielisiä heimoja, ihmissyöjäleijonia sekä suuriin kustannuksiin epäilevästi suhtautuva Britannian parlamentti.  Mombasasta Kisumuun kulkeva rautatie on edelleen käytössä, mutta läheltä Eldame Ravinea kulkeva Ugandan Kampalaan kulkeva rata on nyt osaksi hylätty.  Radan rakensivat Brittiläisestä Intiasta palkatut työntekijä. Heistä suurin osa palasi radan  valmistuttua kotiin mutta osa - vajaa kuudesosa, noin 6000 -  jäi Keniaan.

Baringon piirikunnasta on tullut monia pitkänmatkan juoksijoita – mies- ja naispuolisia, kuten Keniasta muutenkin sekä Kenian toinen, hyvin yksinvaltainen  presidentti Denila Arap Moi. (1924 -  2020).

Häntä edelsi Jomo Kenyatta –  ”Afrikan palava keihäs” -  syntymänimeltään  Kamau wa Ngengi ja kristityksi kastettuna Johnstone Kamau. (1893 -1978). 1938 Kenyatta  kirjoitti London School of Economicsissa  aikansa merkittävimpiin kuuluvan antropologin Bronislaw Malinowskin opastuksella väitöskirjansa Facing Mount Kenya, jossa hän tarkkaa kuvasi kotiheimonsa kikujujen elämää ja tapoja.

Puolaissyntyinen Malinowski (1884, Krakova, Itävalta-Unkari, 1942, New Haven, Yhdysvallat) opiskeli ensin  matematiikkaa, fysiikkaa ja filosofiaa  Krakovan yliopistossa ja väitteli Ernst Machin ajattelusta. Sairastettuaan tuberkuloosia hän perehtyi Sir John Fraserin antropologian klassikkoon Kultaiseen oksaan, kiinnostui aiheesta, ja alkoi tehdä tutkimusta Trobriand-saarilla eteläisellä Tyynellä merellä Papuan-Uuden Guinean itäpuolella. Hänen menetelmänsä oli empiirisen fyysikon: osallistuva havainnointi. Malinowskin tärkein teos oli Argonauts of the Western Pacific (1922) . Magia, tiede ja uskonto  sekä muita esseitä on suomennettu (WSOY 1960. alkuperäinen 1948).  Hyvin kiintoisa kirja, jonka luin lukioaikanani. Olin silloin hyvin kiinnostunut antropologiasta.

Afrikan palava keihäs

Kenyatta osallistui aktiivisesti maansa itsenäisyysliikkeeseen. Hänet ja viisi muuta britit vangitsivat ja tuomitsivat väärinperustein näytösoikeudenkäynnissä vankeuteen aseellisen Mau-Mau -liikkeen tukemisesta.  Kenyatta vapautettiin 1961. Myöhemmin 12.12. 1963 hänestä tuli maansa, silloin vielä itsenäisen commnwealth realmin* (tälle ilmaisulle ole suomennosta) pääministeriksi, ja tasan vuota myöhemmin täysin itsenäisen Kenian tasavallan ensimmäiseksi presidentiksi. Virassa Kenyatta oli kuolemaansa saakka.

Mau-Mau kapina syntyi Keniassa 1953, kun rauhanomainen vastarinta oli osoittautunut tuloksettomaksi. Syynä olivat laajat  sosiaaliset epäkohdat, ennen muuta kenialaisten torppareiden aseman huononeminen. Mau Mau -liikkeen jäsenten määrää ei tiedetä. Heitä kuoli kapinan aikaan 12-000 – 30.000, joista 1090 brittien teloittamina. (Algerian sodan aikana ranskalaiset teloittivat vain puolet tästä määrästä). Brittiläisten pääsiassa afrikkalaisia joukkoja kuoli noin 3.000.

Vastoin yleistä käsitystä Mau Mau kapinassa eurooppalaisia siviilejä kuoli vain 32 ja haavoittui 26.  Muuten sodankäynti  ei kummaltakaan puolelta ansainnut kunniaa. Englantilaiset musersivat kapinan hyvin raa’alla tavalla vuoteen 1956 mennessä. Heidän menetelmiinsä  verrattuna Unkarin kansannousun kukistamista voisi pitää suorastaan sivistyneenä. Mau Mau -kapina jatkui vielä vuoteen 1960 ja itsenäisyyden jälkeenkin. – Britit myönsivät  erheensä myöntämällä tällä vuosisadalla korvauksia kidutetuille Mau-Mau-miehille.

Puolet joukoista olivat 25.000  afrikkalaisia King’s African Rifles  (KAR) -sotilaista, joihin muuten kuului myös Ugandan tuleva diktaattori Idi Amin Dada  (1925 Uganda- 2003 Saud-Arabia), joka saavutti upseerinarvon palvellessaan brittejä vain toisena mustana. Hän oli myös Ugandan nyrkkeilyn keskiraskaan sarjan mestari vuodesta 1950 vuoteen 1960. Tämä kuvaus sopinee  häneen hyvin "Idi Amin is a splendid type and a good (rugby) player, but virtually bone from the neck up, and needs things explained in words of one letter".

Mau-Mau



Mau-Mau-liikettä ei pidä sekoitta leopardimiehiin, kuten lapsena tein. Leopardimiehet olivat Kongossa 1700-luvulta siinä 1960-luvun alkuun vaikuttanut salaseura. Sen jäsenet pukeutuivat leopardin nahkaan, murhasivat ihmisiä ja söivät uhrinsa. Leopardimiehistä puhuttiin uutisissa vielä lapsuudessani, mutta heistä ei ole kuulunut mitään vuosikymmeniin.

Kenyatta – hänen ottamansa nimi tarkoittaa palavaa keihästä - loi hyvät  suhteet maansa brittiläiseen väestöön  ja entiseen emämaahansa. Toisin kuin Tansaniassa, jossa omaksuttiin Julius Nyereren luoma afrikkalainen sosialismi, Ujamaa-sosialismi. Kenia säilyi markkinatalousmaana. Kehitys oli ensin lupaavaa ja olot melko vapaat, mutta korruptio levisi ja kansalaisvapaudet vähenivät, varsinkin Moin kaudella, (1978 – 2000).  Kenyattan  ansioita kansanterveyden ja koulutuksen edistämisessä  ei voi kiistää, ei myöskään hänen merkitystään panafrikkalaisena  johtajana.  Hänen 1961 syntynyt poikansa  Uhuru Kenyatta on ollut Keniaan 4. presidentti vuodesta 2013.

Kenian pinta-ala on 580.00 km2 , mikä on hieman vähemmän kuin  Espanjan ja Portugalin yhteensä. Asukkaita on nyt  noin  40 miljoonaa eli noin 73 asukasta/km2. Ostovoimakorjattu kansantuote on noin 4000 dollaria per capita.

Harharetki Koitereelle ja edelleen Tyynelle merelle.

Katsoin ensin väärin päiväntasaushetken ajankohdan, 11.57. Sen mukaan piste olisikin ollut itäisellä pituuspiirillä 30o 45’. Sopiva paikka oli Kontiovaaran kylässä Koitereen itärannalla, 4 pnk.jokseenkin suoraan pohjoiseen Ilomantsin kirkonkylästä. Kontiovaaralla  Lönnrot tapasi runonlaulaja  ja kansanparantaja Mateli Kuivalattaren (1771 – 1846). Hän taisi niin paljon lauluja, että valmisteilla ollut Kanteletar meni kokonaan uusiksi. Toivo Kärki oli Kuivalattaren jälkeläisiä ja omisti yhden laulunsa tälle Karjalan metsäruusulle.

Syksyllä 2015 tein saksalaisen ystäväni kanssa matkan Itä-Suomeen oaksi rajaa pitkin. Vietimme muutaman yön mökissä Koitereen Helmessä,   sulkeutumassa olevassa lomakylässä järven länsirannalla. Ruska oli upeimmillaan. Matka tehtiin avoautolla.

(
Koitere.(Bild: MafH)
 

Kontiovaarasta n 50 km itäkaakkoon on Suomen ja Euroopan Unioni manneralueen itäisin piste, Virmajärvi :  62o 54’32’’ N 31o 35’13’’  Järven pieni saari oli Suomen ja Venäjän välisenä rajana jo Stolbovan rauhassa 1617. Tästä pisteestä haarautuu Tarton rauhan ja nykyinen raja.

Euroopan Unionin itäisin piste Euroopassa on  Kyproksen saarella olevan, nyt Turkin miehittämälle alueelle kuuluvan niemimaan kärki. Kaikkein itäisinpiste on Ranskalle kuuluva Réunionin saari  Intian valtamerellä noin 700 kilometriä itäkaakkoon Madagaskarista.

Saari on Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue DOM-TOM (départements d'outre-mer et territoires d'outre-mer), jolla mm. on edustus maan parlamentissa. Erikoisin Ranskan merentakaisista alueista on 6 neliökilometrin laajuinen Clippertonin atolli pohjoisella Tyynellä merellä n 1300 km Meksikon rannikosta.   Saari on ollut asumaton vuodesta 1917. Atollin ympäröimä laguuni on ainoa makean veden laguuni maailmassa.

John Clipperton oli merirosvo tai oikeammin rehellinen ja kunnioitettu H.M. Englannin kuninkaan suojeluksessa oleva kaappari (privateer, ranskaksi corsaire, tanskaksi kaper).Hän piti atollia tukikohtanaan. 1700-luvulla. Clipperton kuoli noin 45-vuotiaana kotonaan Irlannissa. Privatisointi tapahtuu nykyään hieman siistimmin menetelmin.

Päivän Joakim.

Joakimin kronikka (Иоакимовская Летопись) kertoo Novgorodin tasavallan ja Kiovain Rusin historiasta 10 ja 11 vuosisadalla. Sen löysi 1748 venäinen historioitsija ja etnografi  Vasili Nikititš Tatištšev (Васи́лий Ники́тич Тати́щев (1686 Pihkova -  1750 Boldino). Hän arveli tekijäksi  Novgorodin ensimäistä piispaa Joakim Khersonilaista, piispana vuosina 988 – 1030. Ortodoksisessa kirkossa pyhä. Kiovan suuriruhtinas Vladimir oli ottanut kasteen Khersonissa 19.5.988. Kaupunki sijaitsi Krimin niemimaan lounaisosassa nykyisen Sevastopolin alueella. Silloin aluetta hallitsi Bysantin valtakunta.

Todennäköisesti kronikan oli varhaisemmista lähteistä koonnut vuonna 1690 kuollut Moskovan pariarkka Joakim.

Tässä kronikassa kerrottiin kreikkalaisesta tulesta:, πῦρ θαλάσσιον, pyr thalassion eli ”merituli" . Latinaksi Ignis graecus. Kreikkalaista tulta käytettiin erityisesti meritaisteluissa joko ruiskuttamalla sitä liekinheittimellä, sifonilla tai kranaatteina. Ensimmäinen maininta oli vuodelta 678.  Kaikkein hurjin taistelu kreikkalaisen tulen avulla oli ruseja vastaan Hieronissa, Bosporin salmen suulla vuonna 841. Viimeksi kreikkalaista tulta käytettiin Konstantinopolin puolustuksessa 1453. Sen koostumuksen salaisuus meni hautaan tulen valmistajien mukana.

 Markku af Heurlin

_________________

** Commonwealth realm on itsenäinen valtio (kuningaskunta), jonka muodollinen päämies on Britannian hallitsija. Tällaisia ovat  Kanada, Australia , Uusi-Seelanti, monet Karibian alueen saarivaltiot ja tietenkin myös Yhdistynyt kuningaskunta.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005