tiistai 7. syyskuuta 2021

Syyskauden avaus ke 8.9.2021. Aappo Kähönen: Suomi Moskovasta nähtynä

Klubin syyskauden avaus keskiviikkona 8.9.2021 klo 18.00

Kirjan julkistamistilaisuus:

Aappo Kähönen: Suomi Moskovasta nähtynä
- Suurvaltapolitiikan, sisällissodan ja vallankumouksen leikkauspisteessä 1920-1930
(SKS 2021) 


Lainaus teoksen esittelytekstistä:

"Suomi Moskovasta nähtynä selvittää Suomen roolia Neuvostoliiton ulkopolitiikassa Suomen itsenäisyyden ja neuvostovallan ensimmäisellä vuosikymmenellä. Mitä neuvostoulkopolitiikka tavoitteli Suomessa? Millaisten kontaktien kautta Neuvostoliitto sai tietoa Suomen ulkopolitiikasta? Mitä Neuvostoliitto Suomen suhteen pelkäsi?

Teoksessa Suomen roolia suhteutetaan Neuvostoliiton laajempaan ulkopolitiikkaan ja verrataan muihin sen läntisiin rajanaapureihin. Teos osoittaa, että Neuvostoliitossa Suomea tarkasteltiin pääsääntöisesti osana jotakin laajempaa kokonaisuutta, reunavaltioita tai Itämeren aluetta. Kansainvälisen tilanteen ohella sisällissodan jälkeinen valtion rakentaminen määritti vahvasti maiden suhdetta.

Tutkimus perustuu laajaan, aiemmin julkaisemattomaan venäläiseen arkistoaineistoon ja valottaa erityisesti ulkopoliittisen päätöksenteon ja sisäpolitiikan vuorovaikutusta"

- Alustuksessaan VTT Aappo Kähönn valottaa myös maidemme suhteiden kehitystä aina autonomia-ajan alkuvuosista eteenpäin.

Aappo on väitellyt 2006 tutkielmalla  "The Soviet Union, Finland and the Cold War".
Väitöksen arvio esim. Agricola-verkoston toimesta täältä:


- Tällä hetkellä  Kansallisarkiston Suomalaiset Venäjällä 1917-1964 -hankkeessa Aappo Kähösen vastuualueena on suomalaisten aseman ja liikkumisen tarkastelu Pohjois-Venäjällä ja Siperiassa. Käytännössä tutkimusta on aloitettu Omskiin paenneista punapakolaisista 1918-1920, sekä suomenkielisestä kalastuskolhoosista Muurmanskin lähellä 1936-1938.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005