tiistai 15. syyskuuta 2009

Heidegger-keskustelua. . .


Tiistaina 15.9. kokoonnuimme klubille ilman avauspuheenvuoroa tarkastelemaan tilanetta ja jatkoa. Volasen edellisellä kerralla avaamasta Pandoran lippaasta nousi lisäkeskustelua. Ovatko sivistyksen ihanteet elämälle vieraita? Sivistys - liian inhmillistä, vain ihmisen näkökulmasta? 1900-luvun kauheuksien syistä. Tunkivatko Heidegger ja Marx Renessanssin, Valistuksen ja Reformaation voimien väliin?

Heidegger- kysymys oli esillä. Koetetaan jouduttaa Heidegger-avausta. Platonin ja Aristoteleen vastakkainasettelun todettiin olleen ehkä hyvän pedagogisen heiton, mutta sitä ei pidä ottaa kuitenkaan liian vakavasti. Muistutettiin Renessansin Platon-vaikutteista. Keskustelija katsoi Humanismin olevan edellytys käsitykselle ihmisen vastuusta. Väitettiin sivistyksen olevan luonnonvastaista. Voiko aatevirtaus olla syyllinen reaalimaailman tapahtumiin.


Piirros: Arto Naskali. Ote sarjakuvasta, julkaistu Genesis 2/79. Nykyisin Metlan tutkijana Rovaniemellä työskentelevä TTM Arto Naskali muistelee sarjakuvan syntyneen Matti Juntusen filosofisen luennon jälkitunnelmissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005