tiistai 26. tammikuuta 2010

Runoilija Risto Ahti:
Mistä tulen, missä olen, minne menen

Totuus ei ole salaisuus, se on aivan ihmisen vieressä, pilkkapuheen takana. Jokainen viisaus saa hullun nimen, siinä salaisuuksien salaisuus, tässä seinä, jonka läpi et näe, tässä kieli, jota et hulluksi tulematta opi. / Suutele julkisesti, unohda maailma! / Nosta pääsi ylös, yksinäisyys huimaa, pidä selkäsi suorassa, avaa lihasi, revi käärinliinasi!

(Risto Ahti: Puutarhajuhlat vanhassa piispan huvilassa, WSOY 2008, s. 36)


Runoilija, taiteilijaprofessori Risto Ahti, s.1943, julkaisi esikoisteoksensa Talvi on harha vuonna 1967. Kaikkiaan Ahti on julkaissut kolmisenkymmentä teosta joista viimeisin - Tie, köyhyys, ilo - ilmestyi vuonna 2009.

Runoilijantyönsä ohella Ahti on tehnyt pitkän päivätyön kirjallisuuden ja runouden opettajana. Oriveden opisto, jossa hän on opettanut kymmeniä vuosia, tunnetaankin suomalaisen runouden korkeakouluna jonka hedelmiä Ahdin lukuisat oppilaat ovat levittäneet kirjallisuuteemme ja runouteemme.

Risto Ahti on myös etevä kääntäjä ja hän on suomentanut mm. suuresti arvostamaansa William Blakea sekä kansallisrunoilija Runebergin vähemmän tunnettuja aistillisia ja eroottisia runoja.

Ahdin omia teoksia on kääännetty liki kahdellekymmenelle kielelle ja hän on saanut mm Valtion palkinnon kahdesti (1979 ja 1984), Eino Leinon palkinnon vuonna 1994 ja Runebergin 2001.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005