perjantai 3. kesäkuuta 2011

Kalevi Seilonen on kuollut

Kalevi Seilonen, 17.10.1937 - 30.5.2011.

2 kommenttia:

 1. Minulla on kolme K. Seilosen teosta: Metsäroisto (1986), Suomalaisia runoja (1966) ja dokumenttiromaani Vastarintaryhmä (1974). Löysin tänään hyllyistä kaksi viimeksimainittua.
  Metsäroistosta Seilonen sai valtionpalkinnon luullakseni pienen teoksen hauskuuden takia. Löysin kirjan Jakomäen kirpputorilta 1 €uron hintaan.
  Em. runokirjassa on Juhani Harrin tekemä päällys ja eräs taiteilija Harrille omistettu runo, josta pätkä: "... käy niin kuin Armanin astioille ja sinulle, näyttää käyvän niin kuin sateiselle pilvelle, sakki matkustaa laivalla Moderniin Tukholmaan.
  ..."
  Vastarintaryhmän johdannosta: "Tämä kirja kertoo eräästä Tampereella toimineesta nuorten vastarintaryhmästä, joka muodostui pääasiassa Tampereen sosialidemokraattisen nuorisoseuran jäsenistä. ... ...kaikkiaan rhmään kuului noin parikymmentä jäsentä. Yhdentoista mukana olleen kertomuksista on koottu mahdollisimman seikkaperäinen kuvaus tapahtumien kulusta. ..."
  Avustajia, jotka ovat suorittaneet näiden veteraanien haastattelut, on runsas tusina. Heidän joukossaan on eräs mittavan kirjastouran tehnyt entinen esinaiseni (/esimieheni), Riitta Maajärvi.
  Hannu Salamalla ja Kalevi Seilosella oli mielenkiintoinen henkinen viha/rakkaussuhde.
  Kalevi Seilosta muistuttava romaanihenkilö vilahtelee Salaman romaaneissa.
  Tapasin kirjailija Seilosen kerran Vanhan ylioppilastalon kahvilassa 1980-luvulla. 1960 -luvusta on pari haalistunutta muistoa, enpä tajunnut silloin edes lukea hänen kirjojaan, jotka ovat kirjailijan tärkeimmät työt yleisölle ja lukijoille.
  Että parhaiten muistelen Seilosta koittamalla pysähtyä kuuntelemaan hänen ajatuksiaan kirjojensa sivuilta.

  Terv-. Veikko Timonen

  VastaaPoista
 2. Löysin myös teoksen Metsäroisto. Päällyksen eli suojapaperin liepeessä on Seilosen muotokuva, jonka piirsi Olli Lyytikäinen, vankka 1960 -luvun taiteilija. Juhani Harrin kollaasin valokuva on kansikuvana.
  Edellisen viestin tarkennuksia: Runositaatin "Moderniin Tukholmaan" viittaa mielestäni nykytaiteen museoon Moderna Museet Tukholmassa.
  Vanhan pöydässä taisin kysyä, että mitä Seilonen tuumaa Hannu Salaman romaanien hahmosta "Kaapriel Karkonsola". Hän vain naurahteli, ettei siinä mitään pahaa ollut. Hänestä jäi mieleen hyvin voimakkaat, paksut ja tummennetut silmälasit.
  Hän kertoi olevansa yksi harvoja suomalaisia kirjailijoita, joka ei ole suorittanut lakisääteistä oppivelvollisuutta.
  Vastarintaryhmä -teos kuvaa toisen maailmansodan aikaista vastarintaliikettä Tampereen seudulla.

  Terv. Veikko Timonen

  PS. Havahduin siihen, etten ole lukenut Sam Inkisen teoksia. Yritän paikata tätä piakkoin...

  Sama

  VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005