perjantai 9. joulukuuta 2011

Syyskauden päätös ke 14.12. klo 17.00. FT, LT Veronica Pimenoff: Sukupuoli-identiteetti. Contra fatum pro regio hominis?

Pimenoffia lukiessa tulee mieleen pohjoismaisen kirjallisuuden perustajaisä Georg Brandes, joka yli sata vuotta sitten vaati kirjailijoita "käsittelemään ongelmia".
- Pekka Tarkka, HeSa 17.11.1999

Klubin syyskauden päättää kirjailija, filosofian ja lääketieteen tohtori Veronica Pimenoff.
Kirjailijana Pimenoff nosti päätään jo kuusikymmenluvun puolivälissä ja julkaisi esikoisteoksensa Pohjoiset pelit vuonna 1970. Pimenoff sukelsi syvälle aikansa alavirtoihin niin omassa maassan kuin muuallakin Euroopassa, erityisesti Saksassa jossa Pimenoff opiskeli 1970-luvulla. 1972 Pimenoff väitteli antropologiasta filosofian tohtoriksi Hampurin yliopistosta.
Tämän jälkeen Pimenoff opiskeli lääketiedettä Berliinissä ja valmistui alan tohtoriksi ja psykiatriksi. Pimenoffin neljäs romaaani, vuonna 1984 ilmestynyt Loistava Helena nosti kirjailijan maamme kertojien ykköskastiin ja toi myös ensimmäisen Pimenoffin kolmesta Finlandia-ehdokkuudesta.

Suomalaisen kirjallisuuden suurinkvisiittori, tohtori Pekka Tarkka, nosti Pimenoffin vuonna 1999 ilmestyneen Maa ilman vettä -teoksen aivan parhaiden aikalaiskuvaust
en jokkoon. Kirjassa afrikkalainen ja suomalainen nainen kohtaavat vuosikymmenien jälkeen Lissabonissa ja palaavat 1970-luvun alun radikaaliaikoihin Länsi-Berliinissä. Tuohon "kolmen maailman" selväpiirteiseen aikaaan joka on hajonnut ja johon Pimenoffin kytkentöjen kautta liittyy hämärä ja väkivaltainen neljäs maailma. Pimenoffin teokset eivät ole helppolukuisimpia. Ne ovat haastavia ja vaativia ja todellakin "käsittelevät ongelmia". Vuonna 2005 ilmestyi monimutkainen eurooppalaisuuden takahuoneita, nykymuotoja ja ihmiskohtaloita kuvaava C - Kudelma ja viime vuonna terrorismivyyhteen porautuva Sankarin seisaus. Kertauksia, vertauksia. Vuoden 2001 isku kaksoistorneihin on kirjan aihio. Minäkertojana toimii laosilainen palkkasoturi joka on päässyt Yhdysvaltain tiedustelupalvelun leipiin Olympokselle - Pentagoniin. Romaanin tyylilaji ja käänteet saivat aikaan kärhämää arvioitsijoissa.

Lääkärin- ja psykiatrin toimessaan Pimenoff on työskennellyt vaativissa tehtävissä ja on viime vuosina toiminut voimakkaasti transsukupuolisuuden tutkijana ja transsukupuolisten asianajajana.

Pimenoffin aihe:

Sukupuoli-identiteetti. Contra fatum pro regio hominis?

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005