sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Klubilla ke14.3. klo 18. Minna Pöllänen: Mozartin supersymmetria

Keskiviikkona 14.3. filosofinen pianisti Minna Pöllänen tarkastelee suursäveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartin (1759 - 1791) tuotantoa, Taikahuilua ja Mozartin musiikin suhdetta supersymmetriaksi nimettyyn ja hiukkasfysiikan perimmäisiä lainalaisuuksia käsittelevään teoriaan.

Minna johdattaa esitykseensä seuraavasti:
 
"Nobel-fyysikko Frank Wilczekin kirjat Longing for the harmonies (1988, yhdessä Betsy Devinen kanssa) ja The Lightness of being (2008) antoivat impulssin palata lempiaiheeseeni, Mozartin musiikin ainutlaatuiseen ajallis-tilalliseen balanssiin ja Taikahuilun arvoitukseen.

Suuret taideteokset ovat kuin sielun peilejä jotka heijastavat kullekin sen mitä he ovat valmiita vastaanottamaan. Mozartin Magnum opus Taikahuilu on ollut minulle matkakumppani elämässä. Sen paljon parjatun lapsellisen libretton ja tyylillisen moninaisuuden läpi avautuu kiehtova jungilainen allegoria jossa henkilöhahmot ja eri sävellajit symboloivat korkeampaa neoplatonista todellisuutta. Kaikilla on parinsa.

Mozartin teemat kasvavat kuin luonnon organismit kahden toisiaan täydentävän voiman vuorovaikutuksesta. Ehkä juuri siksi se on niin ainutlaatuisen kohottavaa?

Voisiko olla niin että Mozartin teoksissa heijastuu supersymmetria, mm.Wilczekin esittämä kvanttifysiikan periaate joka yhdistäisi kaikki tunnetut luonnonvoimat?
Entä oliko Mozart feministi?

Loistava Irina Zahharenkova on duopartnerinani teoksissa jotka valaisevat näitä kysymyksiä. Mozartin viimeisen jousikvinteton 4-kätinen-sovitus säteilee puhdasta  iloa Es-duurissa,Taikahuilun mystisessä sävellajissa."

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005