maanantai 13. maaliskuuta 2023

Klubilla 13.2. Liisa Liimatainen


Keskiviikkona 13.2. klubilla toimittaja, tietokirjailija Liisa Liimatainen:

Iranin ja Saudi-Arabian alueellinen valtataistelu - MIssä mennään vuosikymmeniä jatkuneessa mittelyssä?  

Vallankumouksellisen shiialaisuuden edustaja, Iranin islamilainen tasavalta ja Yhdysvaltain kainalossa vuosikymmeniä aluetta tarkkaillut konservatiivinen Saudi-Arabian kuningaskunta neuvottelevat nyt. Uudessa tilanteessa Iran ei luovu Irakin ja Libanonin valvonnasta, mutta sen kansalaisyhteiskunta pyrkii kumoamaan nykyisen  järjestelmän. Saudi-Arabiassa väestön valtaosa tyytyy muutoksiin - ainakin toistaiseksi. 
Lähi-Itä.     Kuva Wikipedia

Liisa Liimataisen alustuksen teema liittyy hänen viime syksynä ilmestyneeseen teokseensa Riikinkukko ja kameli – Iran ja Saudi-Arabia vastakkain (Rosebud 2022)

Liisa Liimatainen, os. Manninen, oli 60-luvun lopun legendaarinen vasemmistolainen opiskelijapoliitikko, joka oli saanut yhteiskunnallisen herätyksensä jo 60-luvun alussa ollessaan au pairina Ranskassa Algerian sodan aikana vasemmistolaisessa lääkäriperheessä. 

Opiskelijain YK-liitto pääsihteerinsä Liisa Mannisen johdolla oli syksyllä 1968 Vanhan valtauksen keskeinen alkuunpanija. Toisaalta Liisa oli myös saman vuoden Tsekkoslovakian miehityksen ja NL:n toimien vastaisen mielenosoituksen aktiivi eikä oikein sopinut valtauksen jälkeen kiihtyneeseen tiukkapipoisempaan itänaapurivetoiseen nuorvasemmistolaisaaltoon ja muutti Italiaan vuonna 1970.  


Freelance toimittajana Liimatainen teki paljon juttuja Italiasta, Balkanilta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä lehdille, YLElle ja MTV:lle.

Toimittajahommien jälkeen Liimatainen keskittyi enemmän Iranin ja Saudi-Arabian asioihin ja julkaisi 2009 ensimmäisen tietokirjansa Iran: huntu ja haaste: yritys ymmärtää Iranin yhteiskuntaa (Like). Seuraavana vuonna Liimatainen päivitti tietokirjaansa teoksella Iran : vihreän liikkeen digitaalinen vallankumous. (Suomen rauhanpuolustajat, 2010). Vuonna 2013 Liimatainen julkaisi kirjan  Saudi-Arabian toiset kasvot: rohkeita naisia ja kybernuoria (Like)

JO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005