sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Kesäpäivän seisauksesta yms.

Valitettavasti astrofysikaalisen osastomme koko johtokunta on kadonnut lomailemaan johonkin. Haluamme kuitenkin muistuttaa juhannuksen viettoon valmistautuvia huomioimaan tarkasti hetken 21.6.2010. kellonaika on tarkistettava. AF osasto tarkentaa asian tuotapikaa.

Ps. Toisin kuin luulisi, blogin vahdit seuraavat liikennekuriakin kaikkialla. 20.6. kello 8.45 paikallista aikaa Kaliforniassa, Ojaiin kaupungissa on havaittu tavanomaisen joustovaran yli mennyt tapaus. Osoitteessa 1302 East Avenue vaaleansininen Chevrolet ajoi tarkkailijamme ohitse lainelaudat sijoitettuna poikittain siten, jotta kummaltakin sivulta ikkunoista ulos sojotti metrin verran em. lautoja. Ei auta selitykset nyt laisinkaan. Joten ollaanpa varuillaan kaiken aikaa, tarkkailijamme saattavat poltella piippuaan milloin tuollakin.


Tarkennus seisovaan kesäpäivään

Kesäpäivänseisaus: 21. kesäkuuta kello 14.28.

Tuolloin Aurinko on 23 astetta taivaanekvaattorin pohjoispuolella ja korkeimmillaan. Etelä-Suomessa se nousee 54 asteen ja Utsjoellakin 44 asteen korkeudelle horisontista.

Samana päivänä Aurinko siirtyy eläinradalla Härän kuviosta Kaksosiin, sillä kesäpäivän seisauspiste on näiden tähdistöjen rajamailla.

Horoskoopin mukaan Aurinko siirtyy Kravun merkkiin kesäpäivän seisauksena. Tästä syystä pohjoista kääntöpiiriä kutsutaan Kravun kääntöpiiriksi. Varttuneemmat lukijat muistanevat amerikkalaisen kirjailijan Henry Millerin kohutun romaanin Kravun kääntöpiiri.

21.6. Aurinko aivan kuin seisahtuu hetkeksi taivaalla ja alkaa sitten laskea siirtyäkseen syyspäivän tasauksena - n.21. syyskuuta - eteläiselle pallonpuoliskolle. Kesäpäivän seisauksena pohjoisella pallonpuoliskolla päivä on pisimmillään ja yö lyhyimmillään. Aurinko on Helsingissä viisi ja Oulussa kaksi tuntia horisontin alapuolella. Pohjoisella napapiirillä Aurinko ei laske vaan käy taivaanrannassa pohjoisessa horisontissa.

(21.6. - M. af Heurlin)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005