torstai 1. heinäkuuta 2010

Haavisto kysyi: missä, millä ja miksi?

Sähköklubin poliittisten asioiden v.t. tarkastaja norkoili hyvässä seurassa tiistaina 29.6. Bulevardin kulmilla Helsingissä, kun hän haistoi palaneen käryä Sinebrychoffin taidemuseon kohdilla. Pekanpäivänä sisäpihalla sijaitsevaan ravitsemustilaan olikin vaivihkaa kokoontunut rymittymä avaamaan kampanjaa päivänsankari Haaviston nostamiseksi Tarja Halosen seuraajaksi vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Ensimmäisiä vaunuja oltiin näköjään kiinnittämässä uuteen veturiin. No, mikäs siinä, tuumi tarkastaja ja totesi, että aurinkoisen illansuun voisi tämän ydinvoimamurheen keskellä käyttää huonomminkin.

Pekka Haavisto kävi paikalla toteamassa tilanteen. Lyhyessä puheenvuorossaan hän sanoi painokkaasti, että jos tällaiseen hommaan ryhdytään, on vakavasti paneuduttava ainakin kolmeen maamme tulevaisuutta koskettavaan suureen kysymykseen: missä maailmassa me elämme, millä me tulemme toimeen, ja miksi tähän ryhdytään.

Mitkä tekijät, maat ja maanosat muotoilevat maailmanlaajuista elinympäristöämme? Aasian ja Afrikan asemien ja vaikutusvallan muutokset asettavat suuren haasteen ja muovaavat sitä pelikenttää, jossa Suomikin toimii. On myös turha kuvitella, että EU voisi ratkaista suuret kysymykset puolestamme.

Toiseksi on kysyttävä, millä Suomi tulee toimeen. Taloudelliseen toimintaan on saatava uusia ideoita ja yritysmuotoja. Haavisto viittasi myös taannoiseen vierailuun SITRAssa, jossa esiin nousi mielenkiintoinen kysymys: onko Nokia jonkin muotoutumassa olevan uuden ilmausta vai sittenkin teollisuusyhteiskunnan viimeisiä hönkäyksiä?

Kolmanneksi on kysyttävä, miksi. Mitkä ovat ne syvät kulttuuriset arvot, joiden puolesta haluamme toimia - miksi tähän toimeen ryhdymme.

Puheenvuoron jälkeen veturin pannuhuoneessa riitti monenlaista hiilenheittäjää, kun kampanja aloitti höyryn nostattamisen paikallaolijoiden lappaessa osuuksiaan juuri avattuun uuniin.

Tarkastaja pohti asiaa Kantin jos toisenkin valossa. Lienee kohtuullista, että Klubilla on joukossaan edes yksi ehdokas myös tulevissa presidentinvaaleissa, tuumi tarkastaja lopuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005