sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Syyskauden avaus ke 14.9. klo 17.00: Tommi Uschanov: MITÄ YHTEISKUNNASTA ON HYVÄ TIETÄÄ
Klubin avajaisillassa poliittinen filosofi, tutkija ja kirjailija Tommi Uschanov alustaa. Mitä yhteiskunnasta on hyvä tietää?

Uschanovin (s.1975) osuvia kirjoituksia on julkaistu mm Nuori Voima sekä niin & näin -lehdissä. Vuonna 2006 ilmestyneeseen kokoomateokseen Kirjoituksia Väinö Linnasta (Teos) Uschanov kirjoitti kohteestaan esseen Toisen tasavallan moralisti. Toistaiseksi hän on julkaissut kaksi omaa kirjaa. Mikä vasemmistoa vaivaa -teos ilmestyi vuonna 2008 (Teos) ja Suuri kaalihuijaus - merkintöjä yhteiskunnallisesta tietämättömyydestä -teos viime vuonna (Teos). Uschanovin opillisesta taustasta ja kiinnostuksesta kertonee jotain sekin, että hän suomensi tunnetun situationistin Guy Debordin (1931-94) teoksen Spektaakkelin yhteiskunta (Summa, 2005)

Vasemmiston vaivoja ansiokkaasti ruotineessa kirjassaan Uschanov toteaa mm: ..tiedollisesti vahingollisen poliittisen toiminnan hallitseva malli ei olekaan nykyään enää salaaminen vaan sotkeminen, obskurantismi. ..Tästä seuraa myös suoraan, että yhteiskuntakritiikki ei enää voi olla pelkästään orwellilainen, valtaapitävien piiloon painaman hirvittävän salaisuuden näyttävästi paljastava sankari..

Viime vuonna ilmestyneen Suuri kaalihuijaus -teoksen taiusta-aineistona on Turun yliopistossa 2008-2010 tehty selvitys suomalaisten politiikkatietämyksestä. Arvatenkin tietämyksen aste osoittautui kohtalaisen hataraksi. Uschanov kuitenkin lohduttaa: emme ole yksin. Esimerkkitapausten kautta Uschanov valottaa yhteiskunnallisen tietämyksen onnetonta tasoa muuallakin maailmassa. Kirjan otsikossa mainittu kaalihuijaus-tapaus on tästä häikäisevä esimerkki amerikanmaalta. Tommi Uschanobin alustus liittyy Kaalihuijaus-teoksen teemoihin.


Piirros: Otto Olavinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005