torstai 3. marraskuuta 2011

Klubilla ke. 9.11. klo 17.00: FT Kimmo Sarje. Venäjän murros ja perestroikan taide


Klubilla keskiviikkona 9.11. estradille astuu filosofian tohtori, kuvataiteilija Kimmo Sarje (s. 1951). Venäjän murroksesta ja perestroikan taiteesta alustava Sarje on hyvin perehtynyt Venäjän nykytaiteeseen ja -kulttuuriin. Yhteistyön venäläisten taiteilijoiden kanssa hän aloitti 1980-luvulla perestroikan vuosina. Jo aiemmin alustajamme oli hyvin perehtynyt neuvostososialismin eri aspekteihin sekä filosofian ongelmiin. Neuvostosymbolien purkaminen on myös osa Sarjen usein montaasin keinoin tapahtuvaa taiteellista toimintaa.

Kimmo Sarjen taideteoksia on mm. Nykytaiteen museon, Helsingin kaupungin taidemuseon sekä Amos Andersonin taidemuseon kokoelmissa.


Sarje on toiminut pitkään myös kuvataidekriitikkona ja on julkaissut useita kirjoja 1980-luvulta alkaen. Vuonna 2000 ilmestyi hänen väitöskirjaansa liittyen teos Sigurd Frosteruksen modernin käsite. Maailmankatsomus ja arkkitehtuuri (Dimensio 3, Valtion taidemuseo).


Joulukuun alussa avataan Sarjen Karjalaa, Suomea ja Venäjää koskeva näyttely "Asunto valtakadulla" Valokuvagalleria Hippolytessä Helsingissä. Kuvataideakatemian tohtoriohjelman tutkimuskoordinaattorina Sarje järjestää maaliskuussa 2012 Moskovan käsitetaidetta koskevan seminaarin Helsingissä.

(Ohessa Sarjen teos Fortuna vuodelta 2009.)
-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005