torstai 17. marraskuuta 2011

Klubilla keskiviikkona 23.11. klo 17.00: Filosofi Eero Ojanen: JAAKKO JUTEINI


Jaakko Heikinpoika Juteini. Syntyi 14.7. 1781 Hattulassa talonpoikaisperheeseen.Aloitti opintiensä Hämeenlinnan triviaalikoulusta josta siirtyi Turun katedraalikouluun. Tämän jälkeen opiskeli Turun Akatemiassa. Opinnot jäivät kesken. Sai viran Viipurista 1813 jossa myös kuoli 20.6. 1855. Huomattava suomalaisen sivistyksen esitaistelija.

- Juteini oli edellä aikaansa, tienraivaaja. Moni ei myöhemminkään ole yltänyt yhtä monipuoliseen tuotantoon, vaikka hänen aikanaan ei ollut suomenkielistä kulttuurielämää. Juteini ansaitsisi näkyvämmän paikan maan kulttuurihistoriassa. Kiven ja Leinonkin tuotannossa näkyy jälkiä Jutenista. Yksinäisen uranuurtajan luomisvoima oli valtava. (Eero Ojanen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005