torstai 30. elokuuta 2012

Klubin syyskauden avaus ke 5.9. klo 17.00. VTT Arto Tukiainen: Filosofian käytännöllisyydestä


Arto Tukiainen, s.1970, on väitellyt tohtoriksi filosofiasta vuonna 1999. Hänen väitöskirjansa otsikko oli Etiikka ja filosofia. Eräiden Wittgensteinin näkemysten kritiikkiä. Tutkielman lähtökohtana oli Wittgensteinin esitelmä etiikasta vuodelta 1929. Tukiainen aloitti alun perin taloustieteen parissa, mutta vaihtoi pian pääaineekseen filosofian. Omien sanojensa mukaan ratkaisevassa asemassa tässä siirtymässä olivat Esa Saarisen ja Thomas Wallgrenin aikalaiskriittiset luennot: Uutena valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijana ihmettelin kovasti, kuinka yliopistolla voitiin pitää opetuksena myös jotain sellaista, millä oli henkilökohtaista ja laajaa maailmankatsomuksellista merkitystä (Tukiainen, 2009). Filosofisen tutkimustyönsä ja laaajaan siihen liittyvän laajan kirjallisen toimintansa ohella Tukiainen on työskennellyt tietojärjestelmäsuunnittelijana niin yksityisellä kuin julkishallinnollisellakin puolella.

Arto Tukiainen on ollut 90-luvun lopulta alkaen aktiivisesti mukana filosofisen praktiikan kansainvälisessä ja kotimaisessa liikkeessä.
2000-luvun alussa Tukiainen piti tähän liikkeeseen oleellisesti kuuluvaa
filosofista vastaanottoa, jonka yleistavoitteeksi hän luonnehtii asiakkaiden ajatusten
selvittämisen ja uusien näkökulmien etsinnän. Tukiainen piti kuitenkin taukoa vastaanotossaan selventääkseen itselleen tarkemmin toiminnan ideaa, tavoitteita ja menettelytapoja. Sittemmin hän on avannut vastaanottonsa uudelleen.

Klubialustuksessaan Tukiainen tartuu ikiaikaiseen kysymykseen filosofian käytännöllisyydestä.

 http://www.artotukiainen.net/
http://www.artotukiainen.net/elamankerta.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005