lauantai 3. toukokuuta 2014

Klubi ke 7.5. klo 17.00. TkT Tapani Launis: Transsendenssi ja empiria - pitkien kaarien syväsemiotiikka ja Spengler


Launis aattoklubilla
7.5. 2014,  Klubin viimeisessä Bene-istunnossa, TkT Tapani Launis tarkastelee sivilisaatiomme tilaa, transsendenssia ja empiriaa sekä reflektoi kulttuurihistorioitsija Oswald Spenglerin ideoita.
Launis on vastikään julkaissut teemaan johdattavan esseen. Tässä Launiksen alkupohdintaa:
 
- Kahtiajakoa transsendenssiin ja empiriaan ja näiden vuorovaikutusta ovat tutkineet lähes kaikki filosofit länsimaisen kulttuurin pitkällä polulla. Transsendenssi käsitteenä on tässä lainattu kantilaisen terminologian mukaan.

Transsendenssin käsite eri määrittelyillään kuvaa kuitenkin myös yleisemmin sitä suurta tuntematonta, jonka ihminen on vaistonnut olevan kaiken aistihavaintojen ulkopuolella, mutta kuitenkin aina läsnä ja vuorovaikutteisesti vaikuttavana tekijänä arkielämän kokemusmaailman empiriassa.

Kevätkauden päätös 21.5. Ateneumissa Tove Jansson -näyttelyssä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005