torstai 20. marraskuuta 2014

Klubi ke 26.11. klo 17.00: FL Markku Graae: Vapaamuurarius ja allegorinen intelligenssiKeskiviikkona 26.11. Klubilla alustaa FL Markku Graae otsikolla Vapaamuurarius ja allegorinen intelligenssi. Avaukseensa liittyen Graae toteaa:
 
Viisaudet on kautta aikojen esitetty vertausten avulla, sillä joudutaan puhumaan siitä, mistä ei voi puhua. Allegorisuus edellyttää henkilökohtaisen oivaltavan tajuamisen. Tällainen tajuaminen muuttaa ihmistä avartamalla hänen tietoisuuttaan. 

Esimerkkinä vertauksesta sana tie, jonka merkitys ei ole tie. Sanan tie allegorista merkitystä ei voi mitenkään johtaa sanasta tie. On vapauduttava käsitteellisyydestä, sillä vain siten voi oivaltavasti tajuta sanan tie vertauskuvallisen merkityksen. Sanalla tie viitataan johonkin, joka on kuin tie, mutta ei ole tie.  

Allegorinen intelligenssi on kykyä tajuten oivaltaa lauseita, jotka ovat muotoa: Mikä on tien merkitys, kun se ei ole tie? Vapaamuurarius perustuu tällaiseen allegorisuuden käyttöön.
 
Olen ollut yli 50 vuotta jäsenenä Kansainvälisessä Yhteis-Vapaamuurarijärjestössä ”Le Droit Humain”, joka on perustettu Pariisisssa 1893 ja toimii 60 maassa.

Tunnuslauseeni nykyään: Ihmisyyttään ei voi ulkoistaa.

Tervetuloa 

1 kommentti:

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005