tiistai 13. tammikuuta 2015

Klubi ke 21.1.2015. FT Kati Lintonen: Veden luonto I. K. Inhan valokuvissa.

Keskiviikkona 21.1. vieraaksemme saapuu FT Kati Lintonen aiheenaan I. K. Inha.
I. K. Inha: Muhoksen kirkko. 1895

- Lintonen on tutkinut pitkään valokuvataidetta ja on kirjoittanut mm. teokset Valokuvan 70-luku. Suomalaisen valokuvataiteen legitimaatio ja paradigmamuutos 1970-luvulla (1988) sekä Hymyilevät rannat - I. K. Inhan luonnonhurmaus ja melankolia (2006). Vuonna 2011 Lintonen väitteli aiheesta Valokuvallistettu luonto - I. K. Inhan tuotanto luonnon merkityksellistäjänä.

Klubialustuksessaan Lintonen esittelee väitöstyönsä pohdintoja vesielementin valokuvallistamisesta maailman ymmärtämisen näkökulmasta. Hän tarkastelee Inhan vesiaiheita mm. Gaston Bachelardin (1884 - 1962) ajatusten kautta ja päätyy myös kysymään, voisiko vesiluonnon valokuvallistamisen nähdä eräänlaisena fenomenologisena reduktiona Inhan Puro-valokuvaesseessä.

Valokuvaaja, kirjailija ja toimittaja I. K. Inha syntyi marraskuussa 1865 ja näin hän on Jean Sibeliuksen ohella toinen suomalainen mestari, jonka syntymästä on tänä vuonna kulunut 150 vuotta.

Tervetuloa


1 kommentti:


  1. Niin vanha kunnon kreikalainen alkuaineoppi: maa- ilma- - tuli – vesi. Sen voi snao heijastavan ihmisen sisäistä maailmaa. – Vesi rauhoittaa, myös melankolisessa muodossaan. Koska ihnmisellä on joku – vedenhenki – jonka kanssa taakkansa ja tunteensa jakaa.

    Markku af Heurlin

    VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005