perjantai 20. maaliskuuta 2015

Huomio! Kevätpäiväntasaus lauantaina 21.3.2015

Pyhä Greus ia Risti tee, ette öö ia peiue tasan iee 

Näin huomioitiin kevätpäiväntasaus Mikael Agricolan  Rucouskirjassa mikäli Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto -kirjaan  on luottaminen.
Auringonpimennystä perjantaina 20.3.

Tänä vuonna tasaus on lauantaina 21.3. , tosin perin varhain elikkä kellonlyömällä 0.45. Tämän ei tule kuitenkaan antaa häiritä juhlahetken asianmukaista huomioimista. 
Tähtitieteellinen yhdistys URSA haluaa täsmentää, että kevätpäiväntasaus on hetki, jolloin Auringon kiekon keskipiste ylittää taivaanpallon ekvaattorin ja siirtyy eteläiseltä pallonpuoliskolta pohjoiselle. Tällöin Auringon sanotaan olevan kevättasauspisteessä ja sen koordinaatit ovat: deklinaatio = 0 astetta ja rektaskensio = 0 tuntia. Tämä selvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005