keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Klubi ke 18.3. klo 17.00: Juhani Ihanus: Kun Karl Kraus myrkyn lykkäsi.

Keskiviikkona 18.3. vieraaksemme saapuu FT Juhani Ihanus. Ihanus on vastikään kääntänyt valikoiman itävaltalaisen kirjailijan, esseistin ja journalisti Karl Krausin (1874 – 36) aforistiikkaa. Viime vuonna ilmestyi Ihanuksen kääntämänä Karl Krausin Myrkyn käyttöohje -teos. (Into Kustannus)
Karl Kraus. Oskar Kokoschkan maalaus v. 1925

Karl Kraus syntyi vakavaraiseen juutalaisperheeseen Böömissä, mutta jo 3-vuotiaana muutti Wieniin.  Aloitti lakitieteen opinnot Wienin yliopistossa, luki vähän filosofiaa ja saksankielistä kirjalisuuttakin, mutta ei yrityksistä huolimatta oikein menestynyt näyttelijänä. Aloitti toimittajana ja kirjoittajana varhain mistä sitten tuli päätyö. Ajautui riitoihin Theodor Herzlin kanssa juutalaisuuden tiestä ja luopui lopulta uskostaan. Aloitti samana vuonna (1899) julkaista omaa julkaisuaan nimeltä Die Fackel jota toimitti ja jossa julkaisi satiirisia esseitään ja aforismejaan kuolemaansa saakka.

FT Juhani Ihanus toimii psykologian lehtorina Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa. Ihanus on myös kulttuuripsykologian dosentti Helsingin yliopistossa, aate- ja oppihistorian dosentti Oulun yliopistossa ja taidepsykologian dosentti Aalto-yliopistossa. Ihanuksen väitöskirjan otsikko vuodelta 1990 kuului seuraavasti: Kadonneet alkuperät: Edvard Westermarckin sosiopsykologinen ajattelu.
Juhani Ihanus

Juhani Ihanuksen tuotantoon kuuluu sekä kansainvälisiä että kotimaisia julkaisuja (tieteellisiä teoksia ja artikkeleita, tieto- ja oppikirjoja, esseitä ja arvosteluja) psykologian monilta eri alueilta, oppi-, kulttuuri- ja aatehistoriasta, terapiatyöstä, kirjallisuudesta ja kuvataiteista. Hän on julkaissut myös kaunokirjallisia teoksia ja suomennoksia. Esimerkiksi vuonna 2007 hän julkaisi yhdessä Jyrki Pellisen kanssa teoksen Narvan tiellä. Kabbalistisia merkintöjä tai esseekokoelma vuodelta 2010:  Vapauttava kieli. Kirjallisuuden ja taiteen toiseudesta.

Tervetuloa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005