tiistai 27. lokakuuta 2015

Klubi ke 4.11.2015 klo 18.00 prof. Kimmo Rentola: Valtion salaisuudet

Keskiviikkona 4.11. saamme vieraaksemme Kimmo Rentolan.

Rentola on toiminut poliittisen historian professorina Helsingin yliopistossa vuodesta 2014 alkaen. Tätä ennen hän oli vastaavassa virassa Turun yliopistossa (2006 - 2014).
Kimmo Rentola käsitteli vuonna 1994 valmistuneeesssa väitöskirjassaan Kenen joukoissa seisot? Suomalainen kommunismi ja sota 1937-1945 merkitävää lähihistoriaamme kohdistuvaa aihettaan uraa uurtavan selkeästi ja perusteellisesti.

Kimmo Rentola

Tutkimustyössään ja lukuisissa teoksissaan Rentola on valaissut poikkeuksellisen selväjärkisesti mm. nuortaistolaisuuden syntyhistoriaa ja merkitystä, kylmän sodan alavirtoja sekä Suomen ja Neuvostoliiton erityissuhteita. Vuonna 2005 Rentola voitti Vuoden tiedekirja -palkinnon teoksellaan Vallankumouksen aave. Teos antaa realistisen kuvan 1970-luvun alun tapahtumista Suomessa, jonka yhtenä päähenkilönä oli Neuvostoliiton suurlähettilääksi 1970 nimitetty Aleksei Beljakov.
Suurlähetttilään lyhyeksi jäänyt lähetystyö antoi uskottavaa taustatukea monien tuolloin vaalimalle toiveelle/pelolle vallankumouksen koittamisesta kohta omassakin maassamme.
Vuonna 2009 ilmestyi Matti Simolan toimittama Suojelupoliisin historia Ratakatu 12, jonka varsinaisesta historiaosuudesta pääosan vie Rentolan laaja artikkeli Suojelupoliisi kylmässä sodassa.1949 - 1991.
Keväällä 2015 Kimmo Rentola piti professoriluentonsa Syvä valtio, globaalihistoria ja aika. Luento antaa hyvän taustan Rentolan klubialustukselle. Luento on julkaistu Historiallisen aikakausikirjan numerossa 3/2015.

Tervetuloa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005