maanantai 5. lokakuuta 2015

Klubi ke 7.10.2015 klo 18.00. Musiikkitieteilijä Eila Tarasti: Suomalainen säveltäjä Helvi Leiviskä (1902 - 1982)Keskiviikkona 7.10. saamme vieraaksemme musiikkitieteilijä, pianisti Eila Tarastin, joka valottaa ensimmäisen merkittävän suomalaisen naissäveltäjä Helvi Leiviskän elämää ja tuotantoa. Esillä on myös harvinaista filmiä Helvi Leiviskästä sekä musiikkinäytteitä hänen säveltäjäntyöstään.
Helvi Leiviskä


Helvi Leiviskä opiskeli aluksi pianonsoittoa Ilmari Hannikaisen johdolla ja säveltämistä Erkki Melartinin opastuksella. Myöhemmin Leiviskä opiskeli myös Wienissä Arthur Willnerin opissa ja palattuaan Helsinkiin jatkoi opintoja mm Leevi Madetojan ja Leo Funtekin kanssa.

Helvi Leiviskän opusluettelossa on 34 teosta, mm. 3 sinfoniaa, pianokvartetto sekä viulusonaatti. Leiviskä teki lisäksi mm. musiikin Nyrki Tapiovaaran legendaariseen Juha-elokuvaan (1937).

Musiikkitieteilijä, pianisti Eila Tarasti on tutkinut laajasti Leiviskän elämää ja säveltäjäntyötä. 1996 Tarasti julkaisi Synteesi-lehdessä tutkielman Nyrki Tapiovaaran ja Helvi Leiviskän Juha: musiikki elokuvan, draaman ja romaanin intertekstuaalisessa kentässä.

Vuonna 1998 Tarasti teki Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitokselle pro gradun otsikolla Tutkielmia Helvi Leiviskän elämästä ja tuotannosta.
Eila Tarasti
Tarasti on luennoinut ja kirjoittanut Leiviskästä myöhemmin myös Suomen Semiotiikan Seuran sekä Kansainvälinen Semiotiikan Instituutin (International Semiotics Institute) yhteyksissä.

Tervetuloa

- aloitammme siis kello kuusi (18.00)

Ps. Klubin avajaisillassa Eero Tarasti käsitteli taitavasti haastavaa aihettaan Transsendenssi eksistentiaalisemiotiikassa.
Eero Tarasti avajaisklubilla 23.9.
Suomen Semiotiikan Seuran julkaiseman Synteesi-lehden tulevassa numerossa 2/2015 ilmestyy Eero Tarastin laaja katsaus avajaisillan aihetta sivuvaan kysymykseen otsikolla Transsendenssin käsite kautta aikojen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005