keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Klubin kevätkauden 2016 avaus ke 20.1. klo 18.00. Arkkitehti Juulia Mikkola alustaa rakentamisen ongelmista ja haasteista

Klubin kevätkausi aloittaa keskiviikkona 20.1.2016 klo 18.oo.
Vieraanamme on arkkitehti Juulia Mikkola ja aiheena rakentamiseen ja rakennuksiin liittyvät vakavat ongelmat. Mikkola sai 14.11.2016 Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulle merkittävän tekstin "Rakennusmääräykset tuottavat sairaita taloja".
Juulia Mikkola
Juulia Mikkolan esiinnostamat kysymykset eivät toistaiseksi ole juurikaan  saaneet  ansaitsemiaan vastauksia rakennuslainsäädännöstä vastaavilta, rakennusyhtiöiltä tai arkkitehdeilta.
Juulia Mikkola on ystävällisesti kirjoittanut johdannoksi alustukseensa seuraavan tekstin:
”Kosteus ja hiilidioksidi rakenteissa – miksi rakennukset homehtuvat”
Olen koulutukseltani arkkitehti ja työskennellyt vastuullisena suunnittelijana Arkkitehtitoimisto Livadyssä yrityksen perustamisesta, vuodesta 1994 alkaen.  Olen myös itseoppinut ikkunaentisöijä.  Taitoa ylläpitääkseni olen opettanut ikkunankunnostusta vuosittain kollegoilleni mm. Lågskärin majakanvartijaintalossa Ahvenanmaalla.  Kuulun tietokirjailijoiden liittoon; kollegani Netta Böökin kanssa olen julkaissut Ikkunakirjan, laajan puuikkunoiden kunnostusoppaan.  Netan kanssa tekeillä on myös kirja ovien kunnostuksesta, joskin kirjoittaminen on jäänyt minulla viime vuosina pahasti suunnittelutyön jalkoihin.
Seppo Leinosen piirros 80-luvulta
Toimistossamme päätettiin vuonna 2012 silloisten uusien rakennusmääräysten takia, ettemme enää suunnittele lainkaan uudisasuintaloja, koska terveellisen ja ympäristöystävällisen uudisrakennuksen suunnitteleminen on tehty miltei mahdottomaksi energiansäästön nimissä.  Päätös oli sikäli helppo, että painopiste oli meillä muutenkin ollut korjausrakentamisen ja yhä enenevästi arvokohteiden restauroinnin puolella.  Sittemmin kiinnostus rakennusfysiikkaa, -ekologiaa ja -mikrobiologiaa kohtaan on vain kasvanut toimistossamme, ja yleiseksi tavoitteeksi on tullut mahdollisimman lisäaineettomien rakennusten ja kunnostusten suunnittelu.  Muuten kovin synkältä näyttävää tilannetta on piristänyt se tieto, että terveen uudisrakennuksen rakentaminen on sittenkin mahdollista – koerakentamisen nimissä.  Myös aivan pieniä, enintään 50 neliön kokoisia terveitä rakennuksia voi rakentaa, sillä niitä eivät energiamääräykset koske.
Livadyn suunnittelema talo Anttolassa 2010

Syksyllä kirjoitin ympäristöministeriöön kirjeen, jossa toin esille huolestumistani tilanteesta.  Kollegoitteni kannustamana muokkasin tuosta kirjeestä vieraskynäkirjoituksen Helsingin Sanomiin.
Juulia Mikkola
Tervetuloa, tammikuun pakkasterveisin
Juha O

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005