keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Eensimmäinen hybridiklubi 30.9.2020. Hiski Haukkala: Suuren pelin paluu

Klubilla seurattiin Hiskiä etänä. Kuva Otto Olavinen
 
Ensimmäinen hybridiklubimme Hiski Haukkalan ja Suuren pelin paluun äärellä onnistui moitteitta ja vakuutti kuulijat toimijuuden merkityksestä.  Haukkala alusti etänä ja klubilla esitystä seurasi maltillinen määrä tarkkailijoita. Tilaisuus oli ensimmäinen, jota voitiin seurata myös verkon kautta kotikoneilla. 

Hiski Haukkalan alustuksen pohjana ollut uusi teos Suuren pelin paluu - Suomen tulevaisuus kriisien maailmassa (Otava 2020) tulee vielä lähemmän tarkastelun kohteeksi ja lähitulevaisuudessa teoksesta julkaistaan arvio klubiblogissa. Oheisissa linkeissä aluksi muutama pohdinta suuren pelin vaiheesta. 

Tässä äänessä Madeleine Albright ja Joschka Fischer:


Toinen näkökulma. Sanansa sanovat Graham Allison ja Kishore Mahbubani:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005