tiistai 27. huhtikuuta 2010

FK Seppo Linnaluoto:
Johdatus maailmankaikkeuteen

Seppo Linnaluodolla, s. 1948 Helsingissä, on monipuolinen kokemus tähtitieteestä. Hän on harrastanut sitä lukioikäisestä alkaen ja aloitti havaintojen teon Helsingin Pajamäen tähtitornissa. Tultuaan ylioppilaaksi 1967 Linnaluoto aloitti opintonsa Helsingin yliopiston tähtitieteen laitoksella. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1980 toimien opintojensa ohella muun muassa observaattorina, assistenttina, laboratorioinsinöörinä ja tuntiopettajana.

1980-luvulla Linnaluoto vieraili yhdeksän kertaa Krimin observatoriossa silloisessa Neuvostoliitossa ja tutki tähtien valon polarisaatiota. Tämä antoi paljon tietoa muun muassa magneettisista ilmiöistä tähden pinnalla. Linnaluoto loi myös hyvät suhteet virolaisiin tähtitieteen harrastajiin ja käy vuosittain heidän kesäpäivillään.

Seppo Linnaluoto toimi pitkään Ursan toiminnanjohtajana, ensin osa-aikaisesti, sitten täysiaikaisena. Hänen aikanaan hieman sisäänlämpiävästä harrastajaseurasta tuli suuren yleisön tuntema laajan ja monipuolisen kirjallisuusvalikoiman tarjoava yhdistys. Osaksi Linnaluodon aloitteesta aloitettiin yleistajuisten tähtitiedettä käsittelevien kirjojen julkaisu "Tähtien ja galaksien maailma" -teoksella. Varsinainen isku kultasuoneen oli sitten sarjan toinen teos, teoreettisen mekaniikan dosentin Raimo Keskisen ja almanakkatoimiston päällikön Heikki Ojan johdatus suhteellisuusteorian perusteisiin "Mustaa aukkoa etsimässä" (1977). Teoksesta otettiin myös vironkielinen painos. Kirjan julkistamistilaisuudessa allekirjoittanutkin taisi liittyä Ursaan.

Vuonna 2000 Linnaluoto perusti muutamien kirkkonummelaisten Ursan jäsenten kanssa paikallisen tähtitieteellisen yhdistyksen - Kirkkonummen Komeetan. Linnaluoto on toiminut yhdistyksen sihteerinä. Hänen ansiostaan ja Helsingin yliopiston vapaan sivistystyön toimikunnan tuella yhdistyksen kuukausittaisisa yleisötilaisuuksissa voidaan kuulla korkeatasoisia ja monipuolisia alustuksia. Torstaina 15.4. professori Esko Valtaoja puhuu Avaruuden harmonioista ja tiistaina 11.5. dosentti Thomas Hackman alustaa Tähtien magneettisuudesta. Linnaluoto itse pitää vuositain tähtitieteen harrastuskursseja työväen- ja kansalaisopistoissa.



Seppo Linnaluoto (vas.) ja Antti Kuosmanen havainnoimassa Komeetan tähtitornilla Volsissa. Tähtitorni rakennettiin vuonna 2004 Linnaluodon hankkimalla EU:n Pomoväst-rahoituksella rkm. Erkki Karumaan johdolla (Kuva: Komeetan Pyrstö)

Ursa myönsi Linnaluodolle vuonna 2004 Stella Arcti -palkintonsa pitkäaikaisesta kansanvalistustyöstä ja harrastuksen edistämisestä Ursan ja Kirkkonummen Komeetan parissa.

Markku af Heurlin

2 kommenttia:

  1. Tekisi varmasti monien elämästä helpompaa, jos jossain kerrottaisiin tekstissä mainittujen, tai edes Klubin, tapaamisten paikka.

    VastaaPoista
  2. Klubiosoite sähköpostin kautta. Kts. "Yhteys"
    t.J Olavinen

    VastaaPoista

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005