torstai 13. lokakuuta 2011

FILMIHULLUN ELÄMÄÄ - Klubilla keskiviikkona 19.10. klo 17.00 Peter von Bagh


Suomalaisen elokuvan suurvisiiri, valtiotieteiden tohtori ja elokuvahistorian professori Peter von Bagh saapuu vieraaksemme keskiviikkona 19.10. Illan aiheena monimielisesti: Filmihullun elämää.

-Peter von Bagh on ollut elokuvan aktiivi varhaiselta 60-luvulta ja oli mukana jo suomalaisen elokuvan uuden aallon pioneeriyrityksessä, Filminorissa. Lukemattomien dokumenttielokuvien ohella hän on myös ohjannut kokoillan elokuvan. Kreivi, huijarikomedia Pertti Ylermi Lindgrenin seikkailuista on täysosuma - ei vähiten sen vuoksi, että pääosan veti suvereeenisti Ylermi Lindgren itse. Samana vuonna (1971) Peter von Bagh istuutui Filmihullu-lehden ohjaksiin eikä ole niistä sittemmin suostunut irti päästämään. von Baghin stahanovilainen työrupeama suomenkielisen elokuvakirjallisuuden piirissä on tunnetusti vertaansa vailla. 80-luvulla hän oli tönimässä Kaurismäen veljeksiä eteenpäin ja perusti siinä sivussa veljesten kanssa myös Sodankylän elokuvajuhlat. Viime vuonna Peteriltä ilmestyi perusteellinen dokumentti Mikko Niskasesta - Mikko Niskanen- ohjaaja matkalla ihmiseksi . Vastikään - tänä syksynä - saimme nähtäväksemme hänen uusimman dokumenttinsa, joka keskittyy Juhani Ahoon ja tämän sukuun: Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata.

Klubilla on näinollen tiedossa ilmeisen värikäs ilta maaamme johtavan filmihullun seurassa.

1 kommentti:

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005