keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Klubilla ke 8.2. klo 17.00. Taiteilija M.A.Numminen: Huomioita Helsingin kaupungin suunnittelun sosiologiasta

Keskiviikkona 8. helmikuuta vieraaksemme saapuu kansallistaiteilija M.A.Numminen. Laajan ja mitä erityislaatuisimman ja edelleen jatkuvan taiteellisen elämäntyönsä ohella Numminen on myös intohimoinen tieteiden, ja aivan erityisesti sosiologian harrastaja.


Kun Numminen nuorena ylioppilaana saapui pääkaupunkiimme syksyllä 1960 ja aloitti opinnot Helsingin yliopistossa, saivat ne hyvin pian vallan sosiologisen perusvireen. Numminen on kuvannut eloisasti näitä varhaisia vaiheita osin elämänkerrallisessa romaanissaan Helsinkiin. Opiskelija Juho Niityn sivistyshankkeet 1960–1964. (Espoo: Schildts, 1999). Viime vuonna teos julkaistiin Trygve Söderlingin ansiantuntevana käännöksenä vihdoin myös ruotsiksi. (M.A.Numminen: Till Helsingfors, Rönnells Antikvariat 2011).

Alustuksessaan Numminen tulee käsittelemään pääkaupunkimme suunnittelua sosiologin silmin. Kiihkeitä äänenpainoja synnyttänyt Guggenheim-museohanke asettunee esityksen myötä oikealle paikalleen. Sivuaako keskustelu myös valtakunnan johdon valintaa - sen aika näyttää..

Alustavan käsityksen M.A.Nummisen kulttuurisesta merkityksestä saa esimerkiksi täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/M._A._Numminen

Tässä vielä varhainen ja asianmukainen haastattelu illan alustajaastamme:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/m_a_numminen_kohtaa_eemelin_1927.html#media=1933

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005