sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Klubi 25.4. klo 17.00: Christer Pursiainen: Enok - seitsemäs Aatamista

Kuva: William Blake: Enoch. Litografia 1806/07

Christer Pursiainen esitelmöi keskiviikkona 25. huhtikuuta aiheesta ”Enok, seitsemäs Aatamista”. Kyse on Pursiaisen tekeillä olevasta kirjasta, jota voi luonnehtia kaunokirjalliseksi ja raamatunhistorialliseksi tieteisromaaniksi. Sen avaruusseikkailua tärkeämpi ja syvempi taso luotaa hyvän ja pahan sekä vapaan valinnan olemusta. Kirja perustuu apokryfiseen Enokin kirjaan (etiopialainen, slaavilainen ja hebrealainen versio), muihin apokryfisiin teksteihin (Riemupäivien kirja, Jättiläisten kirja jne.) sekä Vanhaan testamenttiin.

Pursiainen on valtiotieteen tohtori ja Helsingin yliopiston kansainvälisten suhteiden dosentti. Päivätyönään hän toimii toukokuusta 2012 lähtien vanhempana tiedemiehenä Euroopan komission tutkimuslaitoksessa Joint Research Centre (JRC), joka sijaitsee Italian Isprassa, aihealueenaan kriittisen infrastruktuurin suojelu. Aiemmin hän on työskennellyt mm. Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) sihteeristössä Tukholmassa vanhempana asiantuntijana (2008-2012) vastuualueenaan alueelliset turvallisuusverkostot, Euroopan komission Moskovassa sijaitsevan Russian-European Centre for Economic Policy:n (RECEP) EU-Venäjä-suhteiden avainasiantuntijana (2004-2005), Pohjoismaiden ministerineuvoston Tukholmassa sijaitsevan Nordregio-instituutin vanhempana tutkijana (2001-2003; 2006-2007), Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vt. johtajana (2000-2001) sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkijana ja erikoistutkijana (1995-2000). Tätä ennen hän toimi kymmenkunta vuotta sähköasentajana ja tulkkina Suomessa ja Venäjällä.

Pursiainen on kirjoittanut vajaat satakunta tieteellistä tai populääritieteellistä artikkelia tai kirjaa, joista useimmat on julkaistu englanniksi. Pursiaisen tuoreimmat julkaisut ovat hänen toimittamansa kirja At the Crossroads of Post-Communist Modernisation: Russia and China in Comparative Perspective (Palgrave Macmillan, UK, toukokuu 2012) sekä suomeksi kirjoitettu elämäkerta Trotski (Gummerus, Porvoo, syyskuu 2011). Klubilla Pursiaisen Trotski-alustus kuultiin 17.11.2009.

Pursiaisen kotisivu on: www.christerpursiainen.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005