keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Klubilla 10.4. klo 17.00: VTL Jaakko Blomberg: Suomen ulkopolitiikan kylmän sodan aikaisia käsitteitä
Keskiviikkona 10.4. vieraaksemme saapuu VTL  Jaakko Blomberg (s.1942). Vieraamme opiskeli  vauhdikkaalla 60-luvulla filosofiaa ja sosiologiaa ensin Helsingin yliopistossa (63-67) ja sitten Brandeis Universityssä  lähellä Bostonia Yhdysvalloissa (68-69). 1960-luvulla Blomberg  toimi myös Jarno Pennasen perustaman Tilanne-lehden toimitussihteerinä (1966) sekä  Ulkopolitiikka-lehden päätoimittajana (67-68). Poliittisesti Blomberg lukeutui tuolloin  SDP:n nuoremman polven piirissä Paavo Lipposen avaaman ns. uuden ulkopolitiikan hahmottajiin, jonka  yhtenä merkkipaaluna ilmestyi Blombergin ja Pertti Joenniemen teos Kaksiteräinen miekka  (Tammi, 1971).  1969-72 Blomberg oli käytännöllisen filosofian assistentti Helsingin yliopistossa. Pian tie vei kuitenkin ulkoministeriöön ja pitkään, vaikutusvaltaiseen uraan
ulkopolitiikkamme konehuoneissa ja komentosilloilla. Urakkansa  päätökseksi Jaakko Blomberg  oli maamme suurlähettiläänä Virossa 2001-05. 

Jaakko Blomberg toimi näinä vuosina ulkoasiainministerön keskeisissä tehtävissä ensin poliittisen osaston päällikkönä ja sitten poliittisena alivaltiosihteerinä. Hän ei siten ainoastaan ollut näköalapaikalla vaan myös itse keskeinen osallinen Suomen ulkopolitiikan ratkaisuihin ja valintoihin näinä suuren muutoksen vuosina. (Erkki Tuomioja) 
Filosofiaan, sosiologiaan, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja kansainvälisiin suhteisiin liittyvien artikkeleiden ja Joenniemen kanssa julkaisemansa teoksen lisäksi
Blombergilta ilmestyi 2011 piinallisen yksityiskohtainen selvitys  kylmän sodan loppuvaiheista maamme näkövinkkelistä vuosina 1988 – 94. Vakauden kaipuu. Kylmän sodan loppu ja Suomi (WSOY)  vaatii lukijalta kohtuullista sitkeyttä, mutta teos rekonstruoi tarkasti tuon dramaattisen ajan ajan riennon. 
Blombergin alustuksen otsikko  Suomen kylmän sodan aikaisia käsitteitä  saattaa kuulostaa  kuivakalta, mutta Blombergin pitkä kokemus ulkopolitiikkamme näköalapaikoilla  ja osallisuus historian käänteissä 60-luvun kuohuista tähän päivään antanee kuulijoille hyvän mahdollisuuden saada alustajaltamme myös henkilökohtaisempia tuntemuksia ja oivalluksia matkan varrelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005