maanantai 16. syyskuuta 2013

Klubilla ke 25.9.2013 klo 17.00: FT Pekka Mäkelä: Käyttöinnovaatiot ja eheyttävä kulutus.Kesällä Jyväskylässä väitellyt FT Pekka Mäkelä on taloussosiologian alaan kuuluvassa väitöskirjassaan Johdatus eheyttävään kulutukseen tutkinut tuotannon, kulutuksen ja hyvinvoinnin suhdetta uudella tavalla. 

Hyödykkeiden tuotannossa keskeinen tavoite on parantaa tuottavuutta. Tämän seurauksena tuotantovälineiden käyttöaste pyritään maksimoimaan. Sen sijaan hyödykkeiden eli kulutusvälineiden käyttöaste laskee.

Huomiota tulisi siirtää tuotannon lisäämisestä tuotteiden tehokkaampaan käyttöön. Tämä johtaisi kulutuskäytäntöjen muutoksiin ja yllättäen kulutuksen nousemisen talouden keskiöön.  Tuotantosuhteiden sijasta painopistealueeksi tulisivat ihmisten väliset kulutussuhteet ja (tavaroiden) käyttösuhteet.

* * * * 
Pekka Mäkelä (s. 1946) valmistui liikuntakasvatuksen kandidaatiksi 1968 ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi 1974 Jyväskylän yliopistosta. Mäkelä on työskennellyt pitkään kustannusalalla, ensin 1974 – 84 Gummeruksella ja sitten omassa Atena Kustanus Oy:ssä vuoteen 2005. Tämän jälkeen Mäkelä on toiminut vapaana toimittajana ja tutkijana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005