keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Klubi 30.10.2013 klo 17.00. Ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski: Mustavalkoinen maailma

Heikki Aittokoski, 42, on Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija. Hänen kolmas kirjansa Narrien laiva. Matka pieleen menneessä maailmassa ilmestyi syyskuussa.Maailmassa on perustavanlaatuisia vikoja, ja niistä yksi on oma tarpeemme nähdä maailma mustavalkoisena. Sitä maailma ei kuitenkaan ole. Puhuttiin sitten Syyrian sisällissodasta, Nicaragualle annetusta kehitysavusta, Bangladeshin vaatetuotannosta tai Suomen ulkopolitiikasta – jaloine pyrkimyksineen –, tosielämässä joudutaan nopeasti moraalisiin hetteikköihin, joista ei ole helppoja ulospääsyjä. Maailma on varsin raadollinen, ja olisi turvallista vajota kyynisyyteen. Kyynisyys on kuitenkin hedelmätöntä, ja siksi kaivataan realistista idealismia. 
..........
Aittokosken kirjan inspiraation lähteenä on toiminut Strasbourgissa syntyneen Sebastian Brantin  (1457—1521) vuonna 1494 Baselissa  julkaisema satiirinen kirja Daß Narrenschyff ad Narragoniam – kuvaus narrien kansoittamasta laivasta matkalla kohti narrien paratiisia, Narragoniaa. Teos koostuu tasapuolisesti eri ammattien ja yhteiskuntaluokkien ikiaikaisten  heikkouksien runomuotoisista ja pisteliäistä kuvauksista ja kuvauksiin liittyvistä Albrecht Dûrerin puupiirroksista. Kirja oli menestys ja sen aikansa kirkollista menoa arvostellut eetos loi myös pohjaa saksalaisen reformaation synnylle.  
Baselissa Brant suoritti lainopin tohtorin tutkinnon ja muutti kaupungin liityttyä Sveitsin valaliittoon v. 1500 takaisin Strasbourgiin, jossa hän nousi  kaupunginkirjuriksi. Keisari Maximilian I nimitti sittemmin Brantin neuvosmiehekseen ja pfalzkreiviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommentti tähän tekstiin.


- Et sä nyt jo tajua
- Kukahan tässä nyt ei varsinaisesti tajua
Piirros: Juha Olavinen

Pääsiäissaaren viimeinen palmu

Olen usein kysynyt itseltäni: "mitä viimeistä palmupuuta kaatanut pääsiäissaarelainen sanoi?" Sanoiko hän nykyajan metsurin tapaan: "työpaikkoja, ei puita!"? Vai: "teknologia ratkaisee ongelmamme, ei pelkoa, löydämme puulle korvaavan materiaalin"? Vai: "ei ole todisteita siitä, ettei jossakin muualla saarellamme olisi vielä palmuja. Tarvitsemme lisää tutkimusta. Ehdottamanne puunkaatorajoitus on ennenaikainen ja perustuu pelonlietsomiseen"?

- Jared Diamond: Romahdus. Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä? Terra Cognita 2005